0

Ostoskorisi on tyhjä

25 kesäkuu, 2020 4 min lukuaika

Suomen monimuotoinen rannikko ja tuhannet vesistöt tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia luonnosta ja kesästä meloen. Kajakin tai kanootin kyydissä näet tututkin paikat uudesta perspektiivistä, sulaudut osaksi ympäröivää maisemaa, ja pääset upeisiin luontokohteisiin, joita voi lähestyä vain vesitse. Suosittelemme lämpimästi!

Vesillä liikkuminen sisältää kuitenkin riskejä, ja turvallisuusasiat on syytä pitää aina mielessä. Tässä artikkelissa kerromme melonnan aloittamisesta ja asioista, jotka aloittelevan melojan tulee ottaa huomioon. Melontatekniikkaa emme tässä opeta, vaan se on hankittava käytännön harjoitusten kautta.

Kolme erityyppistä tapaa meloa

Melonta on todella monipuolinen harrastus, joka jakautuu erilaisiin muotoihin välineiden, melontapaikkojen ja tavoitteiden mukaan. Niistä jokainen varmasti löytää itselleen sopivan.

Erilaisten alusten perusteella on helppo tunnistaa kolme erityyppistä tapaa meloa:

  • Kajakkia melotaan kaksilapaisella melalla, ja siinä istutaan istuinaukossa, jonka suojaksi vedetään aukkopeite. Retkikajakeissa on edessä ja takana lastiluukut, joissa retkeilyvarusteet kulkevat kätevästi. Kajakki soveltuu hyvin merimelontaan ja pidemmille retkille.
  • Avokanootti tunnetaan myös intiaanikanoottina eli inkkarina. Se on nimensä mukaisesti avoin, yleensä kahden henkilön melottava kanootti, jota melotaan yksipäisellä melalla. Melojat melovat eri puolilta, ja takana istuva pitää kanootin halutussa suunnassa oikeanlaisilla melan vedoilla. Avokanootti sopii erityisen hyvin jokiretkille ja suojaisemmille järville. Siihen on helppo lastata pidemmänkin retken varusteet.
  • SUP-lautailu eli pystymelonta on hiljattain Suomeen rantautunut melonnan muoto. SUP tulee sanoista Stand-Up Paddling, ja nimensä mukaisesti siinä seisotaan surffilaudan tapaisella laudalla, jota melotaan pitkällä yksipäisellä melalla. Moni mieltää SUP-melonnan leppoisaksi mökkiharrastukseksi aurinkoisena kesäpäivänä, mutta se toimii myös hyvänä kuntoiluna.

melonnan aloittaminen

Melontakohde määrittää myös vahvasti, millaisesta melonnasta on kyse

Merimelonta rannikolla ja saaristossa on upea retkeilymuoto, joka avaa reitit vaikkapa toiselle puolelle maapalloa. Merellä vastassa ovat kuitenkin ison veden elementit, ja melojan on syytä varautua huonoon keliin, avointen selkien ylityksiin, paikoin vilkkaaseen veneliikenteeseen ja suunnistuksellisiin haasteisiin.

Koskimelonta puolestaan sopii jännitystä ja virtaavan veden haasteita hakeville. Koskimelonta kehittää melontatekniikkaa ja taitoja monipuolisesti ja opettaa lukemaan veden liikkeitä, mistä on hyötyä myös tasaisella vedellä melontaan.

Järvillä ja jokireiteillä melonta voi vaihdella kevyestä kelluskelusta mökkirannassa pitkiin ja vaativiin seikkailuihin ja eräretkiin.

Melontaa voi myös lähestyä erilaisin tavoittein

Monille päämotivaatio on retkeily, jollekin taas kunnon kohottaminen. Joku hakee vesiltä omaa aikaa, toinen taas lähtee aina perheen tai ystävien kanssa. Ja löytyypä niitäkin, joiden tavoite on kilpailu tai adrenaliinihenkinen seikkailu. Tavoite vaikuttaa merkittävästi melonnan luonteeseen ja välineiden valintaan. 

melonnan aloittaminen

Melojan perusvarusteet

Melontaan kuuluu aina kolme perusvarustetta:

  • kajakki, kanootti tai SUP-lauta
  • mela
  • melontaliivi. Melontaliivi on melojan henkivakuutus ja välttämätön turvaväline.

Tämän kolmikon lisäksi varusteita täydennetään tilanteen mukaan. Kajakkiin laitetaan aukkopeite pitämään vesi poissa istuma-aukosta. Retkille otetaan mukaan lisää turvavälineitä: kajakkiin pumppu, avokanoottiin äyskäri, melontaliiviin pilli. Sieni tai rätti on mukavuustekijä, jolla kuivataan istuin ja pohjalle vähitellen kertyvä vesi.

Varusteet pakataan vesitiiviisiin varustepusseihin ja täytetään kajakin varusteluukkuihin tai kiinnitetään remmeillä avokanootin poikkipuihin. Kartta laitetaan vesitiiviiseen karttakoteloon ja kompassi kiinnitetään helposti saataville. Muitakin käteviä ja turvallisuutta lisääviä varusteita löytyy, mutta niihin tutustuminen on järkevintä käytännössä, ei tämän artikkelin kautta.

Vaatetuksessa tulee huomioida suojautuminen sääolosuhteilta: viileällä ja tuulisella säällä päälle laitetaan tuulenpitävää, aurinkoisella säällä päähine ja pitkät hihat tai suojaava aurinkovoide. Melonnassa roiskeita ei voi välttää, joten kannattaa suosia nopeasti kuivuvia vaatteita. 

Kajakkimelonnassa jalkineiksi sopivat parhaiten neopreenitossut tai paljasjalkatossut, koska rantautuminen vaatii toisinaan astumista veteen. Avokanootilla myös lenkkikengät tai ulkoilujalkineet ovat varsin toimiva ratkaisu. Harrastuksen muuttuessa säännölliseksi ensimmäisiä hankintoja ovat melontatossut ja melontatakki.

Kattava katsaus erilaisista kajakeista, kanooteista ja melontavarusteista sekä melonnan perustekniikoiden esittely löytyy Bear&Waterin julkaisemasta kirjasesta.

melonnan aloittaminen

Navigointi melottaessa

Suunnistaminen vesillä on oma haasteensa. Meloja tarkastelee maisemaa läheltä vedenpintaa, ja rannoilta on joskus hankala erottaa tunnistettavia maamerkkejä. Etäisyyksien arvioiminen avoimen veden yli on vaikeaa, ja saaret ja muut rannan muodot näyttävät sulautuvan yhteen.

Käytännössä aloittelevan melojan kannattaa pysytellä tutuilla alueilla, joilla rannalla näkyvät tunnistettavat kohteet helpottavat paikantamista, ja laajentaa reviiriä vähitellen. 

Veneilyyn verrattuna melojalla on merkittävä etu: kajakki tai kanootti kulkee niin matalassa vedessä, että kareista ja matalikoista ei juuri tarvitse huolehtia. Tärketä onkin lähinnä pysytellä poissa vene- ja laivaväyliltä, sillä meloja on vesillä varsin huomaamaton.

Vesiretkeilyyn löytyy varta vasten siihen tarkoitettuja karttoja. Esimerkiksi vedenkestävälle materiaalille painettu kartta kattaa Uudenmaan rannikon Porkkalasta Pellinkiin.

Melontaharrastus on mukava aloittaa porukalla

Melontakaveri on melojan tärkein turvatekijä. Varsinkaan aloittelijan ei pidä lähteä melomaan yksin. Melonta kaksin tai isommalla porukalla on myös mukavaa, onhan jaettu ilo usein moninkertainen!

Aloittelijan voi kuitenkin joskus olla vaikea löytää seuraa melomaan. Ensin toki kannattaa kysyä omia kavereita, mutta jos kiinnostuneita ei löydy, muitakin vaihtoehtoja on olemassa.

melonnan aloittaminen

Kurssilla opit melonnan perustaidot

Parhaiten alkuun pääsee melontaseurojen tai vuokrausyritysten järjestämillä kursseilla. Kursseilta löytyy heti samanhenkistä porukkaa, joilla myös on tarve retkikavereille kurssin jälkeen. Kursseilla saa  myös tärkeät melonnan perustaidot, joiden turvin harrastusta voi jatkaa omin päin.

Seurojen järjestämien kurssien etu on mahdollisuus liittyä seuraan kurssin jälkeen. Melontaseurojen jäsenet voivat käyttää seurojen kalustoa osana jäsenmaksua. Seurat myös järjestävät viikoittaisia iltamelontoja ja tekniikkaharjoituksia, joiden myötä taitoja voi kartuttaa järjestelmällisesti, eikä melontakavereiden löytäminen tuota vaikeuksia. Turvallisuussyistä seurat vaativat yleensä kurssin käymistä tai melontataitojen osoittamista ennen jäsenyyttä.

Melonnan kasvavan suosion vuoksi kurssit täyttyvät yleensä nopeasti, joten ilmoittautumisajankohdat kannattaa selvittää hyvissä ajoin ja ilmoittautumisen alkaessa pitää olla nopea.

Yksi mahdollisuus on myös koota oma porukka ja tilata itse melontakurssi kaupalliselta yritykseltä. Jos osallistujia on riittävästi, kustannus on kilpailukykyinen yleisiin kursseihin verrattuna.

Melontaseuraa löytyy myös ulkoiluharrastajien ryhmistä sosiaalisessa mediassa vaikkapa Facebook-haulla. Tärkeintä on oma aktiivisuus!

 

Teksti: Terho Lahtinen

Kuvat: Natura Viva


Lisää kommentti

Huomaathan ystävällisesti, että kommentit hyväksytään ennen julkaisemista


Katso myös Bee Good Blogi

Henkilökunta suosittelee: Treeni- ja vapaa-ajan vaatteet odottaville äideille
Henkilökunta suosittelee: Treeni- ja vapaa-ajan vaatteet odottaville äideille

28 huhtikuu, 2022 3 min lukuaika

Blogipostaus kuuluu sarjaamme "Henkilökunta suosittelee", jossa Weekendbee-tiimin jäsenet esittelevät omia suosikkituotteitaan.

Tässä postauksessa Weekendbeen toinen perustaja ja markkinoinnista vastaava Aissa kertoo omia suosikkejaan raskaana olevien äitien vastuullisesti valmistetuista treeni- ja vapaa-ajan vaatteista.

Lue lisää
Naisten perustamat vastuulliset urheilu- ja ulkoiluvaatemerkit
Naisten perustamat vastuulliset urheilu- ja ulkoiluvaatemerkit

04 maaliskuu, 2022 4 min lukuaika

Oletko koskaan miettinyt, mitä tarinoita brändiemme takana on? Tällä kertaa, tulevan naistenpäivän kunniaksi, haluamme esitellä sinulle brändimme, jotka ovat naisten perustamia. Jatka lukemista saadaksesi tietää, miten Girlfriend Collective, Népra, Lilja the Label, Kari Traa, Houdini ja Varg saivat alkunsa.
Lue lisää
Miten joogavälineitä käytetään? Esittelyssä TOP5 joogavälineet
Miten joogavälineitä käytetään? Esittelyssä TOP5 joogavälineet

18 tammikuu, 2022 5 min lukuaika

Joogavälineitä voi hyödyntää harjoituksissa lukuisista eri syistä. Niiden avulla voit saada uusia kokemuksia, tunteita ja liikkeitä joogaharjoituksiisi.

Tässä artikkelissa esittelemme TOP5 ekologiset ja eettiset joogavälineet sekä kerromme miten välineitä käytetään osana joogamatkasi jokaista vaihetta kokemustasostasi riippumatta.

Tutustu tärkeimpiin joogavälinäisiin: vyöt, bolsterit, peitot, blokit ja pyyhkeet.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje