0

Ostoskorisi on tyhjä

Luomupuuvilla

Puuvillan tuotanto rasittaa merkittävästi ympäristöä ja aiheuttaa haittoja myös ihmisille runsaiden lannoitteiden ja torjunta-aineiden käytön vuoksi. Näin ollen luonnonmukainen tuotanto on hyvä vaihtoehto kuormittavalle tehotuotannolle.

Luomupuuvillaa saadaan pelloilta, joissa ei nykyisen eikä kolmen aikaisemman vuoden sadon viljelyssä ole käytetty kemiallisia lannoitteita, hyönteisten- tai kasvitautien torjunta-aineita tai ennen poimintaa lehtiä kuivattavia kemikaaleja.

Luomupuuvillan hyödyt

Luomupuuvillan viljelyssä on todennettavissa merkittäviä hyötyjä niin ympäristölle kuin viljelijöille.

Maaperä rikastuu: Luomupuuvillaan viljelyssä hyödynnetään vuoroviljelyä, jonka ansiosta maaperä on ravinteikas ja vedenpidätyskyky myös suurempi, mikä vähentää kastelun tarvetta. Veden käyttö on jopa 91 % pienempi verrattuna tavalliseen puuvillaan. Koska vedenpidätyskyky on parempi luomupelloilta valuu vähemmän vettä eivätkä valumat sisällä jäämiä haitallisista torjunta-aineista tai lannoitteista. 

Luomua: Geenimuunneltujen siementen käyttö on kielletty. Luomupuuvillan tuotannossa ei käytetä mitään geenimuunneltuja organismeja (GMO).

Luonnonmukainen sadonkorjuu: Sadonkorjuussa hyödynnetään vuodenajan aiheuttamaa luonnollista lehtikatoa tai käytetään kastelumenetelmiä lehtien pudottamiseksi.

EI lannoitteille ja torjunta-aineille: Rikkaruohot poistetaan käsin ja vuoroviljely myös itsessään vähennetään rikkaruohojen määrää.
Tuholaisia torjutaan vuoroviljelyllä ja biologisilla kasvinsuojelumenetelmillä. Lähistölle voidaan istuttaa kasveja, jotka houkuttelevat tuholaiset pois puuvillaviljelmältä.

Ympäristöystävälliset tuotantomenetelmät: 100 % luomupuuvillan värjäämisessä ja viimeistelyssä käytetään ainoastaan luomutuotannon vaatimukset täyttäviä, ympäristöystävällisiä värejä ja viimeistelytapoja.

Luomuviljelmien kasvihuonekaasupäästöt ovat jopa 94 % pienemmät verrattuna tavallisen puuvillaan viljelyyn.

Luomupuuvillan viljelijät

Luomupuuvillan viljelijät saavat puuvillasta takuuhinnan. Heidän toimintaedellytyksensä eivät ole riippuvaisia lannoitteiden ja torjunta-aineiden maailmanmarkkinahintojen vaihtelusta. 

Reilunkaupan puuvillassa kiinnitetään huomiota viljelijöiden ja tuotantotyöntekijöiden työoloihin ja reiluun palkkaukseen. 

Tilaa uutiskirje