Kierrätetty puuvilla

Kierrätetyn puuvillan raaka-aineena käytetään esimekiksi teollisuuden ylijäämä lanka- ja kangasjätettä tai käytettyjä puuvillavaatteita. Suurinosa tällä hetkellä myynnissä olevista kierrätyspuuvillatuotteista on valmistettu teollisuuden ylijäämästä, sillä käytettyjen vaatteiden kierrätys ja prosessointi ei ole vielä kaupallisesti tehokkaalla tasolla.

Miksi kierrätettyä puuvillaa?

Puuvilla on yksi käytetyin ja epäekologisin luonnonmateriaali. Sen kasvatus vaatii suuria määriä lämpöä, vettä sekä kemikaaleja lannoitukseen ja hyönteistorjuntaan. Lähes puolet kaikista maailman tekstiileistä tehdään puuvillasta, ja sen kasvatukseen käytetään 20%–30% kaikista maailmassa käytetyistä tuholaismyrkyistä.Kemikaalien käytön lisäksi puuvillan viljely vaatii runsasta keinokastelua, jonka takia viljelyalueiden vesivarannot kuivuvat ja maaperä suolaantuu. Yhden puuvillakilon tuottamiseen tarvitaan jopa 20 000–40 000 litraa vettä. Tämän vuoksi puuvillaan kierrätys on järkevää, jotta materiaalin käyttöikää voidaan pidentää.

Miten puuvillaa kierrätetään?

Perinteisesti puuvilla kierrätetään mekaanisesti, jolloin repimisen ja kuiduttamisen johdosta kuitujen pituus lyhenee. Näin ollen vain tietynlaisesta, hyvälaatuisesta tekstiilijätteestä voidaan prosessoida mekaanisesti uutta sataprosenttisesti kierrätettyä kangasta. Kierrätetyn kuidun joukkoon voidaan lisätä myös uutta puuvillaa tai esimerkiksi kierrätettyä polyesteria vahvistamaan materiaalia.

Mekaanisen prosessoinnin rinnalle ollaan kehittämässä liuotusmenetelmiä, joissa kierrätetystä puuvillakuidusta saadaan viskoosinomaista materiaalia, mutta ympäristöystävällisemmällä valmistusprosessilla. Liuotusmenetelmällä valmistettu kierrätetty puuvilla säilyttää laatunsa mekaanista prosessia paremmin.

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi