Global Organic Textile Standard - GOTS

 

The Global Organic Textile Standard (GOTS) on maailmanlaajuinen tekstiilien ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti. Sertifikaatti huomioi koko elinkaaren, aina raaka-aineen viljelystä lopputuotteeseen asti. Sertifikaattia valvoo ulkopuolinen riippumaton taho.

Standardin tavoitteena on määritellä maailmanlaajuisesti tunnetut vaatimukset tekstiileille, jotka on tuotettu ympäristöystävällisesti ja eettisesti. Merkillä pyritään myös helpottamaan kuluttajien ostopäätöstä. Tämän avulla tekstiilien valmistajien on mahdollista viedä tuotteitaan kaikille päämarkkinoille yhdellä yleisesti tunnistettavalla merkillä.

Sertifikaatti myönnetään ainoastaan luonnonmukaisesti viljellyille luonnonkuiduille (luomu). Vaatteen ei  kuitenkaan tarvitse olla kokonaan valmistettu luonnonkuidusta, vaan luonnonmukaisesti viljeltyä kuitua pitää olla 70-95% tai 95-100% tuotteesta. GOTS-sertifikaattia on siis saatavilla kahdella eri merkinnällä: 

- ORGANIC-merkintä: luonnonmukaisesti viljeltyä kuitua pitää olla 95-100%. Loppu voi olla tekokuitua tai ei luomua. 

-  "MADE WITH x % ORGANIC" - merkintä: vaatteessa on oltava luonnonmukaisesti viljeltyä kuitua vähintään 70%. Loput voi olla ei-luomua tai tekokuitua. Kuitenkin niin, että tekokuitua on vaatteen kategoriasta riippuen enintään 10-25%. 

Nahkatuotteille ei ole omaa standardia.

Lisätietoja standardista ja kriteereistä: The Global Organic Textile Standard.  

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi