Miksi mulesing-vapaa merinovilla on vastuullisempi valinta?

Merinovilla on tunnetusti ulkoiluharrastajien suosikkimateriaali. Se on täydellinen materiaali vaihteleviin sääolosuhteisiin kylmästä lämpimään. Loistavien lämpöominaisuuksien lisäksi merinovilla hengittää eikä tunnu kylmältä kosteissakaan olosuhteissa. Miksi meidän tulisi kiinnittää huomiota, että valitsemamme merinovillavaatteet ovat myös mulesing-vapaita?

 

Jäkälä takki

 

Mulesing on perinteinen kirurginen toimenpide, jota tehdään isolle osalle lampaita erityisesti Australiassa, jossa suurin osa kaupallisesta villasta tuotetaan. Menetelmän avulla lampaankasvattajat estävät lampaita menehtymästä loiseläinten aiheuttamiin infektioihin. Mulesing-toimenpide tarkoittaa ylimääräisen ihon poistamista lampaan peräaukon ympäriltä, jolloin arpikudoksiseen ihoon ei muodostu ihopoimuja, joissa loiseläimet viihtyvät ja aiheuttavat lampaalle infektioita. 

Tutkimusten mukaan mulesing on kuitenkin erittäin kivulias toimenpide lampaille, joka aiheuttaa kipua jopa 48 tuntia. Minkään eläimen ei tulisi joutua kokemaan tällaista kärsimystä ja stressiä, jota mulesing-toimenpide aiheuttaa. Julkisen keskustelun vuoksi merinovillateollisuus on kehittänyt vaihtoehtoisia menetelmiä mulesing-toimenpiteen korvaamiseksi. Onneksi vaihtoehtoja lampaiden hyvinvoinnin edistämiseksi löytyy, mutta nämä aiheuttavat lampaankasvattajille lisäkustannuksia, jonka takia mulesing-vapaa merinovilla on perinteisesti hieman arvokkaampaa materiaalia. 

Merinovilla-silkkipaita

 

Merinovillavaatteita ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota vaatteen yhteydessä mainittuihin standardeihin ja sertifikaatteihin, jotka varmistavan tuoteen mulesing-vapaan villan. Merinovillan lisäksi ulkoiluvaatteita valmistetaan tänä päivänä myös kierrätetystä villasta, joka hyödyntää sekä kuluttaja- että teollisuusvillajätettä. 

Weekendbeen valikoimasta löydät mulesing-vapaat merinovillavaatteet sekä kierrätetystä villasta valmistetut vaatteet.