0

Ostoskorisi on tyhjä

03 helmikuu, 2020 5 min lukuaika

Weekendbee myy vastuullisesti tuotettuja urheilu- ja ulkoiluvaatteita, mutta miltä näyttää itse Weekendbee-yrityksen vastuullisuus?

Vuosi 2019 oli Weekendbeen ensimmäinen kokonainen toimintavuosi. Alusta asti meille oli selvää, että myymiemme tuotteiden lisäksi myös koko toimintamme pitää olla mahdollisimman kestävää niin ekologisesti kuin eettisestikin.

Kaikkein vastuullisinta tietysti olisi, ettei kukaan meistä ostaisi enää yhtäkään uutta vaatetta tässä maailmassa, mutta valitettavasti vaatteiden ostaminen tuskin tulee ihan hetkessä loppumaan. Siksi valitsimme seuraavaksi parhaan vaihtoehdon eli tehdä vastuullisten vaatteiden ja erityisesti ulkoilu- ja urheiluvaatteiden löytämisestä ja ostamisesta mahdollisimman helppoa. 

Weekendbeen 2019 vastuullisuusraportissa käsittelemme mm. seuraavia osa-alueita:

- Varastointi ja kuljetukset
- Yrityksen toiminta
- Asiakaslähetysten ekologisuus
- Hankintatoiminnan ekologisuus
- Weekendbeen vastuullisuuskriteerit
- Toiminnasta aiheutuneiden päästöjen kompensointi yhteistyössä Karbonautti kanssa

Haluatko tietää lisää vastuullisuudestamme tai antaa meille palautetta? Kerromme mielellämme lisää ja kehitämme omaa viestintäämme.

Lue myös, miten aloitimme yhteistyön Karbonautin kanssa>>

Weekendbee minimoi ympäristövaikutukset mahdollisimman modernilla yritystoiminnalla 

Weekendbee on vuonna 2018 perustettu suomalainen, perheomistuksessa oleva verkkokauppa. Toimimme kansainvälisesti, toimittaen tuotteita viimeisen vuoden aikana yli 28 maahan. Suunnittelimme Weekendbeen alusta pitäen toimimaan mahdollisimman pienillä ympäristövaikutuksilla, jotka on huomioitu kaikessa toiminnassa. 

Vaateteollisuus on yksi merkittävistä päästöjen aiheuttajista, joten parannettavaa alalla löytyy. Vaatteiden valmistus ja myyminen aiheuttavat aina jonkinlaisen ympäristövaikutuksen, jota on mahdollista pienentää ekologisella ja eettisellä toiminnalla. Vaatteet ovat yksi ihmisen perustarpeista, joten halusimme tehdä vastuullisten vaatteiden ja erityisesti ulkoilu- ja urheiluvaatteiden löytämisestä ja ostamisesta mahdollisimman helppoa. 

Weekendbeen perusajatuksena on toimia paikkariippumattomasti. Meillä ei ole varsinaista toimistoa vaan me työntekijät ja omistajat työskentelemme kaikki kotona sijaitsevista työpisteistämme. Näin työskennellessä meidän ei tarvitse päivittäin matkustaa toimistolle ja pitää yllä erillistä toimistotilaa. Täysin paikasta riippumaton, mobiili työskentelytapa mahdollistaa myös yhteistyön erilaisten, ympäri maailmaa sijaitsevien ihmisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Meidän ei tarvitse matkustaa erikseen palavereja varten vaan käymme kaikki viikottaiset palaverit verkkopalaveripalveluiden kautta.

 

vaellus

 

Tehokas logistiikka on ympäristöystävällisen verkkokauppatoiminnan kivijalka 

Weekendbeen varastot sijaitsevat Tallinnassa sekä Vantaalla. Varastomme ovat osa suurempaa varastotoimintaa, jolloin pystymme varmistamaan mahdollisimman tehokkaan ja ekologisen logistiikan. Käytössämme ovat viimeisimmät, ympäristöystävälliset pakkaus- ja lähetystavat kuten täysin muoviton pakkaus sekä hiilineutraali Posti Green-kuljetuspalvelu.

Yksittäisten tilausten kuljetuksesta aiheutuvat päästöt pystymme minimoimaan yhdistämällä lähtevät tilauksemme varasto-operaattorin isoihin runkokuljetuksiin, jolloin asiakaslähetyksemme ovat osa suurempaa kuljetusta.

Suomeen lähtevissä kuljetuksissa käytämme Posti Green -palvelua, jossa kuljetusten päästöt on minimoitu ja jäljelle jäävät päästöt kompensoidaan postin toimesta. Kansainväliset lähetykset kuljetamme DHL:n kuriiripalveluilla. Tarjoamme asiakkaillemme kuljetusvaihtoehtona myös ympäristöystävällisen, uudelleen käytettävän RePack-pakkauksen.

 

sulava jäätikkö

 

Varastolle saapuvien tuotteiden kuljetuksesta aiheutuvat ympäristövaikutukset

Pääsääntöisesti verkkokaupassamme olevat tuotteet kulkevat ensin tehtaalta valmistajan keskusvarastoon, joka useimmiten sijaitsee Euroopassa. Keskusvarastosta suurin osa tuotteista kulkeutuu suoraan Weekendbeen varastoon. Vain pieni osa kulkeutuu ensin maahantuojan varastoon, josta ne siirtyvät Weekendbeen varastoon, joko Vantaalle tai Tallinnaan. Isoimmat kuljetukset liikkuvat laivarahdilla, jolloin yksittäisten tuotteiden logistiikasta aiheutuvat ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman pienet.

Varastollemme saapuvien tuotteiden ympäristövaikutuksia pyrimme pienentämään hyvällä menekin suunnittelulla sekä logistiikan koordinoinnilla, jotta tuotteiden tarvitsisi siirtyä mahdollisimman vähän turhia matkoja.

 

Asiakastilausten kuljetuksen aiheuttamat ympäristövaikutukset

Postin teettämän tutkimusten mukaan vaatteen elinkaaren aikaisista päästöistä 20% syntyy kuljetusten, kaupan ja käytön aiheuttamana ja 80% päästöistä liittyy itse tuotteen valmistamiseen. Siksi on erityisen tärkeää valita vastuullisesti valmistettu vaate, jonka valmistaminen kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän.

Toisaalta Postin teettämän tutkimuksen mukaan verkkokaupan kuljetusten päästöt eivät eroa juuri muusta kaupasta, sillä kuljetuksesta aiheutuvat päästöt ovat samat riippumatta siitä kuljetetaanko tuote asiakkaan luokse postin välityksellä vai matkustaako asiakas tuotteen luokse kauppaan ja takaisin kotiin. 

Pyrimme minimoimaan asiakastilausten kuljetusten päästöjä pienentämällä palautusprosenttia esimerkiksi hyvillä tuotetiedoilla sekä aktiivisella asiakaspalvelulla, jolla autamme asiakkaitamme oikeanlaisen tuotteiden valinnassa. Myös asiakkaamme voivat tehdä osansa valitsemalla tuotteet harkiten ja tilaamalla vain tuotteita, joita haluaa pitää. Meihin kannattaa olla yhteydessä jos tuotteisiin liittyen on pienintäkään kysyttävää. Jos esimerkiksi haluaa kokeilla kotona eri kokoja tai värejä, kannattaa jo kerralla tilata kaksi väriä tai kokoa ja palauttaa ylimääräiset. Tämä on kuljetusten kannalta ympäristöystävällisempää kuin tuotteen vaihtaminen.

Weekendbeen palautusprosentti vuodelta 2019 on noin 13%, joka on yleiseen vaatteiden verkkokauppojen palautusprosenttiin (noin 25-50%) nähden huomattavan pieni. Olemme iloisia, että asiakkaamme ovat onnistuneet ostoksissaan ja että olemme yhdessä hyvällä viestinnällä onnistuneet pitämään palautusten ja sitä kautta ylimääräisten lähetysten tarpeen pienenä. Kaikki käyttökelpoiset palautetut tuotteet menevät meillä takaisin myyntiin eikä hävitettäväksi kuten joistakin vaateketjujen verkkokaupoista on uutisoitu.

 

vaellus Islanti

 

Vastuullisten urheilu- ja ulkoiluvaatteiden hankinta

Vastuullisten urheilu- ja ulkoiluvaatteiden vaatteiden löytäminen ja hankinta on yksi ydintoimintojamme, Käymme kaksi kertaa vuodessa urheilu- ja ulkoilualan suurimmilla messuilla ISPOssa, jotka järjestetään Munchenissa, Saksassa. Messuja varten Weekendbeen perustajajäsenet matkustavat lentäen paikan päälle. Lennoista aiheutuvat hiilidioksidipäästöt kompensoimme osana Weekendbeen koko toiminnan kompensointia, josta kerromme lisää myöhemmin tässä raportissa. Useimmiten matkaan yhdistetään myös lomailua Alpeilla, jotta paikan päälle matkaamisesta saataisiin kaikki hyöty irti. 

Messuilla tapaamme ja haastattelemme sekä nykyisiä brändejä, että uusia potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Kyselemme laajasti brändien vastuullisuustoiminnasta kuten esimerkiksi materiaalihankinnasta, tuotannosta ja vastuullisesta valikoimasuunnittelusta. Usein keskustelemalla saamme tietoomme paljon laajemmin brändien vastuullisuusajattelusta kuin mitä esimerkiksi brändit viestivät nettisivuillaan.

Erilaiset vastuullisuussertifikaatit ovat tärkeitä vastuullisuusviestinnän välineitä, mutta olemme oppineet, että ne ovat usein pienemmille brändeille liian kalliita hankkia. Sertifikaatteja tärkeämpää on kuulla brändien edustajien itse kertomana vastuullisuusarvoista ja miten ne toteutuvat käytännön toiminnassa. Esimerkiksi Picture Organic on kieltänyt työntekijöitään ajamasta yksin autolla töihin vaan työmatkat tulee taittaa kimppakyydeillä, joukkoliikenteellä tai esimerkiksi pyörällä. Aevorin toimistolla taas palaverihuoneiden lämpötilat säädetään automaattisesti osallistujamäärän mukaan.

Pyrimme suosimaan Euroopassa valmistettuja vaatteita, mutta valitettavasti asia ei ole ihan niin mustavalkoinen, että Euroopassa valmistetut vaatteet olisivat suoraan vastuullisempia kuin muualla maailmassa. Esimerkiksi yksi vastuullisimmista valmistajista Patagonia valmistaa tuotteensa poikkeuksetta Aasiassa, sillä tuotannon isojen volyymien takia vaihtoehtoisia tuotantopaikkoja ei Euroopasta löydy. Toisaalta viemällä tuotantoa Aasiaan, Patagonia on kehittänyt paikallista vaatetuotantoa vastuulliseen suuntaan. Patagonian kouluttaessa tehtaita ja valmistajia vastuulliseen valmistukseen, hyötyvät myös pienemmät brändit vastuullisen vaatevalmistuksen osaamisen lisääntymisestä Aasiassa.

Tärkein valintakriteerimme brändin valintaan on sen sitoutuminen kokonaisvaltaisesti vastuulliseen tuotantoon. Kerromme brändiemme valintakriteereistä avoimesti kunkin brändin omalla sivulla.

 

islanti

 

Weekendbeen vastuullisuuskriteerit

Koko toimintamme perustana on yhteistyö brändien kanssa, joiden toiminnan ydinarvo on vastuullisuus. Tämä tarkoittaa, että näiden brändien tavoitteena on toimia ja valmistaa tuotteita niin vastuullisesti kuin mahdollista. Me Weekendbeellä haluamme helpottaa myös kuluttajien työtä, sillä jokainen meiltä hankittu tuote on varmasti vastuullinen ja hyvä valinta. Käytännössä tämä tarkoittaa:

  • Pyrimme palvelemaan asiakkaitamme yhtä hyvin tavallisessa fyysisessä kaupassa. Hyvällä asiakaspalvelulla autamme asiakkaitamme löytämään juuri oikeat tuotteet, jotta vältytään hukkaostoksilta ja ylimääräisiltä tuotepalautuksilta, jotka rasittavat ympäristöämme.  
  • Kaikki Weekendbee-verkkokaupassa myynnissä olevat tuotteet on valmistettu valvotuissa olosuhteissa, jolloin niiden valmistaminen on mahdollisimman ekologista ja eettistä. Jokaisen tuotteen kohdalta löydät erikseen lisätietoja kyseisen tuotteen vastuullisuudesta ja kriteereistä, joilla olemme tuotteen valinneet verkkokauppaamme.
  • Tuotteillamme on laatutakuu. Meille on ensisijaisen tärkeää tarjota vain ensiluokkaisia tuotteita, jotka kestävät käytössä mahdollisimman pitkään. Jos tuotteessa ilmenee kohtuullisen ajan sisällä normaalista kulumisesta poikkeavaa vikaa, vaihdamme tuotteen uuteen.

 

sukellusta roskien seassa

 

Hyvitämme toiminnastamme aiheutuneet hiilidioksidipäästöt yhteistyössä Karbonautin kanssa 

Vastuullisena verkkokauppana Weekendbeen tavoitteena on toimia niin ekologisesti kuin mahdollista. Mutta valitettavasti totuus on, että kaikki yritykset aiheuttavat jonkin verran hiilidioksidipäästöjä, joita ei pystytä välttämään. Tavoitteenamme on jatkuvasti vähentää päästöjämme valitsemalla ympäristöystävällisiä varastointi-, kuljetus-, ja toimintamenetelmiä. 

Seuraamme toiminnastamme aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä yhteistyössä Karbonautin kanssa ja hyvitämme hiilidioksidipäästömme vuoden lopuksi Gold Standard Sertifioituihin ilmastoprojekteihinYrityksemme suurimmat yksittäiset päästöt aiheutuvat hankintatoimintaan liittyvästä lentämisestä, tuotteiden varastoinnista sekä saapuvien tuotteiden kuljetuksista.

Hiilidioksidipäästölaskelmissamme emme huomioi itse tuotteiden valmistuksesta aiheutuvia päästöjä, sillä näihin meillä ei ole valitettavasti täyttä läpinäkyvyyttä eikä juurikaan kontrollia. Teemme vaikuttamistyötä brändeihin ja valmistajiin päin, jotta he ottaisivat työskentelisivät valmistamiensa tuotteiden hiilijalanjäljen pienentämiseksi sekä hyvittämiseksi. 

Haluatko tietää lisää vastuullisuudestamme tai antaa meille palautetta? Kerromme mielellämme lisää ja kehitämme omaa viestintäämme.Katso myös Bee Good Blogi

Eettiset ja ekologiset vaatteet ja asusteet jokapäiväiseen käyttöön
Eettiset ja ekologiset vaatteet ja asusteet jokapäiväiseen käyttöön

26 marraskuu, 2020 3 min lukuaika

Me Weekendbeellä teemme työn puolestasi ja etsimme valikoimiimme vain vastuullisesti tuotettuja vaatteita, jotka ovat monikäyttöisiä, ajattomia ja laadukkaita. Vaikka olemme erikoistuneet eettisiin ja ekologisiin urheilu- ja ulkoiluvaatteisiin, löydät valikoimastamme myös monikäyttöisiä työ- sekä vapaa-ajan vaatteita

Tämän jutun kuvissa Weekendbeen TestBeet esittelevät suosikki vapaa-ajan vaatteitaan Weekendbeen mallistosta. 

 

Lue lisää
TOP 6 Vastuullisesti tuotetut parhaat ekologiset reput aktiiviseen elämään - ulkoiluun ja kaupungille
TOP 9 Vastuullisesti tuotetut parhaat ekologiset reput

26 marraskuu, 2020 4 min lukuaika

DAY, TRIP vai TRAVEL reppu? Reppuvalintaasi helpottaaksemme, kokosimme ohjeet täydellisen repun etsintään sekä listasimme suosituimmat vastuulliset reppumme ja laukkumme Aevorilta ja Patagonialta.

Valikoimastamme löydät repun läppärille, vaelluksille ja treenivarusteiden kuljettamiseen, olkalaukun sekä trendikkäät vyölaukut!

Katso laaja reppuvalikoimamme >>>

Lue lisää
Eettiset ja ekologiset joogamatot vertailussa
Eettiset ja ekologiset joogamatot vertailussa

26 marraskuu, 2020 3 min lukuaika

Oma joogamatto on kuin pieni saari keskellä muuta hulinaa, se on paikka jossa rauhoittua. Omaan joogamattoon satsaaminen kannattaa myös siksi, että sen puhtaudesta ja hygieenisyydestä on helppo pitää huolta. 

Tässä artikkelissa vertailemme eri eettisiä ja ekologisia joogamattoja sekä joogapyyhkeitä >>>

Lue lisää

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi