15 Maaliskuu, 2019 2 min lukuaika

Pekka Tuuri on palkittu vedenalainen valokuvaaja Espoosta. Hän on taustaltaan diplomi-insinööri, mutta viettää nykyään ison osan ajastaan harrastuksensa parissa pinnan alla kuvatakseen karua, mutta kaunista luontoa Itämeressä tai suomalaisissa järvissä. 


Pekan intohimo valokuvaukseen alkoi jo lapsuudessa hänen kuvatessaan äitinsä kukkapenkkiä isältään saamalla itäsaksalaisella järjestelmäkameralla. Sittemmin valokuvauksesta on tullut tärkeä harrastus, joka Tuurin mukaan on helppo tapa tehostaa kokemista, nähdä enemmän ja tallettaa muistoja. 

Pekka Tuuri underwater photographer

Innostus vedenalaiseen valokuvaukseen syttyi jo vuonna 1994, jolloin Pekka näki Osku Puukilan ottamia upeita kuvia Punaisenmeren luonnosta ja sai voimakkaan inspiraation, joka jatkuu edelleen. Sukeltamisen Tuuri aloitti vuonna 1989 ja on siitä lähtien sukeltanut paljon joka vuosi. 

 

Nykyään Pekka kuvaa pääasiassa suomalaisissa vesistöissä, joita ei ole taltioitu paljoakaan. "Suomen vesistöissä on mahdollista saada "uusia" kuvia, joita ei ole kuvattu aikaisemmin. Suomessa on myös mahdollista sukeltaa vuoden ympäri eikä kuvaaminen ole rajattu vain ulkomaille suuntautuviin sukellusmatkoihin", Pekka sanoo. 

Lempisukellus- ja kuvauspaikkoja Tuurille ovat Hanko ja saaristomeri. Näillä alueilla on hänen mukaansa Suomen lajirikkaimmat ja kirkkaimmat vedet. "Itämeri kehittää silmää ja opettaa ´pieni on kaunista-ajatteluun´. Hait ja valaat puuttuvat, samoin korallien väriloisto. Luonnon tarkkailu ja valokuvaus perustuvat uteliaisuuteen ja haluun tietää enemmän." 

Underwater Hanko

"Itämeren vedenalainen kauneus, kalat, levät ja pieneliöt eivät ole uudenvuodenyön visuaalinen ilotulitus vaan rauhallista arkielämää. Arkielämää, josta loppujen lopuksi löytyy se syvin tyydytys." kertoo Pekka ajatuksistaan Itämeressä sukeltamisesta. Itämestä löytyy myös suuri määrä hienoja hylkyjä ja puuhylkyjen hautausmaana Itämeri on maailman ykkönen.

Itämerellä on iso merkitys Pekka Tuurille. Se on hänen sielunmaisemansa sekä tuhkiensa loppusijoituspaikka. Itämeren aallot, saariston kalliot ja vedenalainen kauneus herkistävät jopa tieteellisesti ajattelevan diplomi-insinöörin, kertoo Tuuri. 

Pekan oman kokemuksen mukaan Itämeren rehevöitymisen kasvu on pysähtynyt, mutta rehevöityminen ei ole kääntynyt laskuun. Suuria eliöstömuutoksia ovat hänen mukaansa ainakin kampeloiden dramaattinen vähentyminen ja mustatäplätokkojen ja sirokatkarapujen hurja lisääntyminen. "Luonnontilaisenakin Itämeri olisi hyvin rehevä, mutta ihmisen toiminnan tuloksena se on vielä rehevämpi ollen maapallon rehevin meri. Toimenpiteitä on tehty jo paljon ja ravinnepäästöt ovat pienentyneet mutta lisää pitää tehdä." sanoo Tuuri. 

Paljon puhutun sinilevän sijasta Pekan mukaan karmeinta ovat rihmälevät, jotka peittävät kaikki kovat pohjat huhtikuusta syyskuuhun. Siksi hänen merikuvaustoiminta keskittyy kylmän veden ajan syys-marraskuuhun.

 

Tuuri kannustaa meitä kaikkia kestävämpään elämäntapaan, sillä yksilötasolla kulutuksen määrä ja kestävyys vaikuttavat ympäristöjalanjälkeen ja siten välillisesti myös Itämeren tilaan. Pekan mukaaan Itämeren tilan parantaminen vaatii kuitenkin systeemitason muutoksia. "Kaikki pistelähteet koko Itämeren valuma-alueella pitää saada tehokkaan jätevedenpuhdistuksen piiriin. Peltojen kipsikäsittely saattaa tulevaisuudessa auttaa hajakuormitukseen. Samoin soiden huuhtoumien vähentäminen." analysoi Pekka.

Kiitos Pekalle haastattelusta sekä Weekendbeen Itämeri-projektin tukemisesta! Lisää Pekan kuvia voit nähdä hänen kotisivuillaan sekä Vedenalainen Suomi- Facebook ryhmässä

 

Weekendee lahjoittaa jokaisesta Weekendbeen Itämeri-malliston tuotteesta 5 euroa Baltic Sea Action Groupin Itämeri-työhön. Kerätyt varat käytetään Itämeren rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi erityisesti ravinteiden kierrätyksen ja kestävää ruokaketjua edistävien toimien kautta. 

 Katso myös Bee Good Blogi

Mitä merillemme tapahtuu?
Mitä merillemme tapahtuu?

08 Kesäkuu, 2019 3 min lukuaika

Lue lisää
Weekendbee on ilmastoneutraali verkkokauppa Karbonautin avustuksella
Weekendbee on ilmastoneutraali verkkokauppa Karbonautin avustuksella

31 Toukokuu, 2019 2 min lukuaika

Vastuullisena verkkokauppana Weekendbeen tavoitteena on toimia niin ekologisesti kuin mahdollista. Mutta valitettavasti totuus on, että kaikki yritykset aiheuttavat jonkin verran hiilidioksidipäästöjä, joita ei pystytä välttämään. Tavoitteenamme on jatkuvasti vähentää päästöjämme valitsemalla ympäristöystävällisiä varastointi-, kuljetus-, ja toimintamenetelmiä.

Vuoden aikana kertyneet päästöt, joita emme pysty vähentämään tullaan kompensoimaan yhteistyökumppanimme Karbonautin avustuksella ohjaamalla kompensointiavustus Gold Standard Sertifioituihin ilmastoprojekteihin.

Lue lisää
Tuoreen kyselymme mukaan suomalainen ei piittaa ulkoilu- ja urheiluvaatteiden vastuullisuudesta
Tuoreen kyselymme mukaan suomalainen ei piittaa ulkoilu- ja urheiluvaatteiden vastuullisuudesta

27 Huhtikuu, 2019 2 min lukuaika

Tuoreen kyselymme mukaan suomalaisten enemmistö suhtautuu välinpitämättömästi ulkoilu- ja urheiluvaatteiden vastuullisuuteen, vaikka julkisuudessa on käyty vilkasta keskustelua tekstiiliteollisuuden eettisistä ja ekologisista ongelmista. Erityisen piittaamattomia ovat johtajat ja varakas väestö. Lisäksi moni nuori luulee, että vastuullinen ulkoilu- tai urheiluvaate on ruma. 
Lue lisää

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi