15 Maaliskuu, 2019 2 min lukuaika

Talvet ovat meille Weekendbeessä erityisen rakkaita. Siksi halusimme lähteä tukemaan Protect Our Winters Suomea heidän missiossaan edistää keskustelua ja toimia ilmastonmuutosta vastaan, jotta myös tulevaisuudessa saisimme nauttia lumisista talvista.

Pääsimme myös haastattelemaan POW-lähettilästä Jani Johansénia ja keskustelemaan, miten me kaikki lumiurheilulajeja rakastavat voisimme suojella talvia.

Kuka olet ja mitä teet?

Jani Johansén. Lappilainen telemarklaskija ja kolmen lapsen isä. Päivätyön toimenkuva on head of post production Flatlight Creative House -merkkisessä yrityksessä. 

Jani Johansén

Mikä on oma suhteesi lumeen, talveen, talviurheiluun?

Talvi on minulle se rakkain vuodenaika. Talvet ovat menneet tiukasti alamäessä vuodesta -81, eli viiden vuoden iästä. Lapsuuden ja nuoruuden olen asustanut Levin juurella. Telemarkhiihtoon sekoamisen myötä kiersin aikani maajoukkueen kanssa maailmancupia. Kilpauran jälkeen pyrin maksimoimaan talvehtimisaikani vuorilla, aluksi La Gravessa ja Chamonixissa. Kouluttauduin medianomiksi, erikoistuin luonto- ja seikkailukuvaukseen ja olen päässyt tekemään mielenkiintoisia outdoor-tuotantoja laidasta laitaan. Yhteistyö-yritysten kanssa olen päässyt mm. suunnittelemaan vaatteita. Telemark-klinikoilla pääsen jakamaan tietoa miten nauttia mäenlaskusta vielä entistä enemmän.

Omat suosikkitalviurheilulajisi?

Suosikki on telemark. Vapain kantapäin olen nautiskellut jo 25 vuotta. Fättipyöräily ja avantouinti ovat päivittäisiä talvitouhuja eivätkä myöskään aivan vastenmielisiä. Maastohiihtoa hiihtelen pitääkseni kuntoa yllä ja perheen kanssa retkeillään.

Jani Johansén telemark

Miksi talvia tulee suojella?

Lapsien takia. Pulkkamäki ja lumessa pelmuaminen näyttää olevan kirjoitettu ihmislapsen dna:han. Ne tuovat puhdasta rajatonta riemua.

Miten me kaikki talviurheilusta nauttivat voisimme tehdä enemmän talvien suojelemiseksi?

Protect Our Winters Suomen sivuilla on erinomainen seitsemän askeleen polku kohti ilmastoystävällisempää yhteiskuntaa. Sieltä voi ottaa omat askelmerkit. Tiivistettynä nuo askelmerkit kuuluvat: vaikuta politiikkaan, ole äänessä, opiskele, elä yksinkertaisemmin, syö ilmastoystävällisemmin, matkusta fiksummin, äänestä lompakollasi.

Miten pyrit itse edistämään POWin sanomaa?

Kun Suomen POWia perustettiin ja minua pyydettiin mukaan kävin Jaakobin painia sen kanssa että kehtaanko lähteä mukaan. Onko “vakaumukseni” tarpeeksi puhdas Tulin siihen tulokseen että minulla on ääni ja haluan käyttää sitä tärkeiden asioiden puolustamiseen. Oma ahaa-elämys tuli oman kulutuksen ohjailun myötä. Oikeiden tuotteiden ostamisella ja väärien ostamatta jättämisellä. Sähkön olen vaihtanut ekosähköön. Sijoitin hiilipörssiiin, eli ojitettujen soiden ennallistamiseen ja suojeluun. Turve on suurin ja tehokkain maalla oleva hiilivarasto, ja koko maailman toisiksi suurin hiilivarasto merten jälkeen. Syön kasvispainotteisesti ja äänestän vaaleissa henkilöitä jotka haluavat vaikuttaa ilmastonmuutokseen. 

Jani Johansén hiking

 

Onko mielestäsi edelleen ok lähteä laskureissuille toiselle puolelle maailmaa, vai pitäisikö meidän pysyä lähikukkuloilla?

Omalla kohdalla pidemmät laskureissut ovat jääneet perheen perustamisen myötä. Myöskään työn puolesta ei tule paljon matkustusvuorokausia.

Opettelin nauttimaan harrastamisesta lähiseudun törmillä. Mutta rehellisesti sanoen ei se vie vuorien kaipuuta pois.

 

Onneksi asun Rovaniemellä. Pyhälle hurauttaa päiväreissulle ja puolen päivän ajon jälkeen voin löytää itseni maailmanluokan vuorien luota Tamokdalenista tai Lyngenistä.

Miten erilaiset yritykset ja muut toimijat voisivat edistää toiminnallaan POWin sanomaa?
Ensimmäiseksi tulemalla osaksi POWin yhteistyö-yritysverkostoa. Juuri kuten Weekendbee esimerkillisesti on tehnyt :) Sen jälkeen esimerkiksi kertomalla aktiivisesti myyntiargumentteina kestävän kehityksen tuotteista asiakkailleen. 

 

 

Jani Johansén skiing

 

Asut Lapissa, millaisilla varusteilla ja keinoilla selviät pitkästä talvesta?Ulkona pärjää aina kun on vain varusteet ja asenne mallillaan. Talvella pärjää kun ei vain jää sisälle ihmettelemään keliä. Varsinaista “selviämistä” en koe talven olevan. Ennemmin yhtä kauniiden luonnonvalojen ihastelua. Avantouinti on minulle se tapa millä maadotun kyseessä kulloinkin olevaan vuodenaikaan.
Talvi voisi olla vieläkin pidempi ;)

 

 

Iso kiitos Janille haastattelusta! 

 

Kaikki kuvat tässä haastattelussa ovat Janin käsialaa. Jania voit seurata seuraavissa kanavissa:

instagram.com/janijohansen
facebook.com/janijohansen
youtube.com/janijohansen
vimeo.com/janijohansen
janijohansen.com


Katso myös Bee Good Blogi

Mitä merillemme tapahtuu?
Mitä merillemme tapahtuu?

08 Kesäkuu, 2019 3 min lukuaika

Lue lisää
Weekendbee on ilmastoneutraali verkkokauppa Karbonautin avustuksella
Weekendbee on ilmastoneutraali verkkokauppa Karbonautin avustuksella

31 Toukokuu, 2019 2 min lukuaika

Vastuullisena verkkokauppana Weekendbeen tavoitteena on toimia niin ekologisesti kuin mahdollista. Mutta valitettavasti totuus on, että kaikki yritykset aiheuttavat jonkin verran hiilidioksidipäästöjä, joita ei pystytä välttämään. Tavoitteenamme on jatkuvasti vähentää päästöjämme valitsemalla ympäristöystävällisiä varastointi-, kuljetus-, ja toimintamenetelmiä.

Vuoden aikana kertyneet päästöt, joita emme pysty vähentämään tullaan kompensoimaan yhteistyökumppanimme Karbonautin avustuksella ohjaamalla kompensointiavustus Gold Standard Sertifioituihin ilmastoprojekteihin.

Lue lisää
Tuoreen kyselymme mukaan suomalainen ei piittaa ulkoilu- ja urheiluvaatteiden vastuullisuudesta
Tuoreen kyselymme mukaan suomalainen ei piittaa ulkoilu- ja urheiluvaatteiden vastuullisuudesta

27 Huhtikuu, 2019 2 min lukuaika

Tuoreen kyselymme mukaan suomalaisten enemmistö suhtautuu välinpitämättömästi ulkoilu- ja urheiluvaatteiden vastuullisuuteen, vaikka julkisuudessa on käyty vilkasta keskustelua tekstiiliteollisuuden eettisistä ja ekologisista ongelmista. Erityisen piittaamattomia ovat johtajat ja varakas väestö. Lisäksi moni nuori luulee, että vastuullinen ulkoilu- tai urheiluvaate on ruma. 
Lue lisää

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi