15 Maaliskuu, 2019 2 min lukuaika

Talvijuoksussa vaikeinta on usein päästä eteisen kynnyksen yli. Pimeä ja kylmä ulkoilma ei houkuttele hylkäämään kotoisaa sohvan nurkkaa. Tämän tietää hyvin myös suomalainen Saana, joka asuu Tromssassa perheensä kanssa. Saana lupasi kertoa meille, miksi hän rakastaa juoksemista ja miten hän pystyy ylläpitämään juoksurutiiniaan läpi pitkän ja kylmän talven. 

Saana running in Tromsø

 

Saana aloitti juoksemisen osana koiranulkoilutusrutiiniaan entisen koiransa Ilonan kanssa. Myös nykyinen Liina-koira rakastaa juoksemista ja se on Saanan ja Liinan yhteinen harrastus. Tänä päivänä juokseminen on Saanalle tärkeä urheilumuoto, jossa viehättää sen yksinkertaisuus ja tehokkuus. Se on paras treenitapa, jota pystyy ylläpitämään työn ja perhe-elämän täyttämässä arjessa, sanoo Saana. 

Vuoret ovat Saanalle mieluisin paikka juosta ja miksipä ei, sillä Tromssassa ne alkavat käytännössä hänen takapihaltaan. Juoksulenkin vauhti tai pituus eivät ole Saanalle tärkeintä vaan hän nauttii uusiin paikkoihin tutustumisesta ja ulkoiluhetkistä hektisen työ- ja perhe-elämän välissä. Tärkeintä ei ole myöskään tavoitteet vaikka ensi kesän 105km polkujuoksutapahtuma Suomen Lapissa houkutteleekin. Tällä hetkellä Saana kärsii pienestä polvivammasta ja kesän juoksukausi on juuri päättynyt, joten on aika ottaa rennommin. 

Tromsø  

Talvijuoksu on aina ollut jossain määrin osa Saanan juoksurutiinia, mutta viiden viime vuoden aikana hän on juossut yhtä paljon talvisin kuin kesäisin. Tämä on opettanut hänelle paljon, miten talvijuoksusta voi nauttia myös pitkän pimeän ja kylmän talven aikana. Talvisin Saana tekee vauhtijuoksuharjoitukset sisällä juoksumatolla ja keskittyy ulkona nauttimaan hitaammista lenkeistä. Osittain myös siksi, että hän ei pidä nastalenkkareilla juoksemisesta. Jos vuorilla on liikaa lunta juoksemiseen, Saana vaihtaa lenkkarit lumikenkiin tai suksiin. 

Oikeanlainen varustus on erityisen tärkeää talvijuoksussa. Saana käyttää samaa juoksutakkia kesät talvet, mutta lisää alle vain useampia kerroksia. Muussa vaatetuksessa hän suosii villaa. Ohuet villasukat, villapaidat, villaurheiluliivit, talvijuoksuhousut, villainen kauluri, pääpannat, hanskat, toppahame ja heijastinliivi kuuluvat Saanan talvijuoksuvarustukseen. Oikein kylmillä keleillä hän lisää useampia villapaitoja päällekkäin ja laittaa ohuet villahousut juoksuhousujen alle. Otsalamppu ja heijastimet ovat myös tärkeitä, jotta talvella juokseminen olisi turvallista ja miellyttävää, sanoo Saana.

Saana and Liina running

 

Vaikka merinovillalle riittää huolloksi usein pelkkä tuuletus, Saana pesee ne käytön jälkeen villanpesuaineella pesukoneessa, jotta ne pysyisivät raikkaina jokaista käyttökertaa varten. Laadukas merinovilla kestää konepesua ja pysyy hyvänä vuosia eteenpäin. 

Saana kannustaa kaikkia kokeilemaan talvijuoksua ilman vauhti tai matkatavoitteita. Lyhytkin lenkki antaa energiaa ja happea päivään ja on aina parempi idea kuin sohvan nurkkaan jääminen työpäivän jälkeen, Saana sanoo.

Voit seurata Saanaa Instagramissa.

Kiitos Saana haastattelusta ja nauttikaa talvesta kauniissa Tromssassa! 

 Katso myös Bee Good Blogi

Mitä merillemme tapahtuu?
Mitä merillemme tapahtuu?

08 Kesäkuu, 2019 3 min lukuaika

Lue lisää
Weekendbee on ilmastoneutraali verkkokauppa Karbonautin avustuksella
Weekendbee on ilmastoneutraali verkkokauppa Karbonautin avustuksella

31 Toukokuu, 2019 2 min lukuaika

Vastuullisena verkkokauppana Weekendbeen tavoitteena on toimia niin ekologisesti kuin mahdollista. Mutta valitettavasti totuus on, että kaikki yritykset aiheuttavat jonkin verran hiilidioksidipäästöjä, joita ei pystytä välttämään. Tavoitteenamme on jatkuvasti vähentää päästöjämme valitsemalla ympäristöystävällisiä varastointi-, kuljetus-, ja toimintamenetelmiä.

Vuoden aikana kertyneet päästöt, joita emme pysty vähentämään tullaan kompensoimaan yhteistyökumppanimme Karbonautin avustuksella ohjaamalla kompensointiavustus Gold Standard Sertifioituihin ilmastoprojekteihin.

Lue lisää
Tuoreen kyselymme mukaan suomalainen ei piittaa ulkoilu- ja urheiluvaatteiden vastuullisuudesta
Tuoreen kyselymme mukaan suomalainen ei piittaa ulkoilu- ja urheiluvaatteiden vastuullisuudesta

27 Huhtikuu, 2019 2 min lukuaika

Tuoreen kyselymme mukaan suomalaisten enemmistö suhtautuu välinpitämättömästi ulkoilu- ja urheiluvaatteiden vastuullisuuteen, vaikka julkisuudessa on käyty vilkasta keskustelua tekstiiliteollisuuden eettisistä ja ekologisista ongelmista. Erityisen piittaamattomia ovat johtajat ja varakas väestö. Lisäksi moni nuori luulee, että vastuullinen ulkoilu- tai urheiluvaate on ruma. 
Lue lisää

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi