0

Ostoskorisi on tyhjä

24 maaliskuu, 2020 4 min lukuaika

Miten Patagonian kuoritakit eroavat toisistaan?

Patagonia on monien suosikkiulkoiluvaatemerkki, sillä sen vastuullisesti valmistetut ulkoilu- ja urheiluvaatteet ovat tehty kestämään mihin tahansa päädymmekään seikkailemaan. Patagonian on perustanut Yvon Chouinard vuonna 1973 ja yritys keskittyy valmistamaan tuotteita lajeihin, joissa ei käytetä moottoriajoneuvoja kuten kiipeilyyn, surffiin, lasketteluun, lumilautailuun, kalastukseen ja polkujuoksuun.

Patagonian kuoritakit ovat kulttimaineessa, sillä niiden kestävyys ja monikäyttöisyys sekä vastuullinen valmistustapa ovat vertaansa vailla. Kaikki Patagonian kuoritakit on esimerkiksi valmistettu 100% kierrätetyistä materiaaleista ja ovat myös Fair Trade Certified™ -ommeltuja.

Moni kuitenkin pohtii, mikä Patagonian kuoritakeista olisi paras juuri omaan käyttöön, joten teimme kattavan vertailun suosituimmista kuoritakkimalleista.

Katso kaikki Patagonian kuoritakit Weekendbeen valikoimassa.

Materiaalit

Patagonian kuoritakit valmistetaan käytännössä kahdesta eri materiaalista. Patagonian omasta H2No™-kalvosta sekä GORE-TEX® kalvoista. 

Pelkästään vedenpitävyyden perusteella H2No-kankaat ovat alueella 10 000 - 20 000 mm, jota pidetään erittäin vedenpitävänä, koska vaadittava minimimäärä on vähintään 1.000 mm. Mitä korkeampi, sitä parempi tietenkin. Patagonia testaa kaikki kankaansa ns. Killer Wash-testissä, jossa pyritään simuloimaan kulutusta usean vuoden päähän. Tämän testin jälkeen kaikki käytetettävät kankaat tulee läpäistä 10.000 mm pilariarvon. Ohessa voit katsoa videon testauksesta.

 

Gore-Texin vesipylväsarvot alkavat luokasta 28.000 mm ja nousevat siitä ylöspäin, mikä tekee siitä huomattavasti vedenkestävämmän kuin H2No, eikä se ole yllättävää, koska tuskin mikään muu kangasteknologia voittaa tässä suhteessa Gore-Texin.

On kuitenkin huomattava, että Gore-Texilla, kuten H2No-kankaalla, on ulkokerroksen DWR-pinnoite (Vedenkestävä-pinnoite), joka huononee ajan myötä.

Voidaankin sanoa, että vedenkestävyys-ominaisuudet ovat normaaliin käyttöön täysin riittävällä tasolla kummallakin kankaalla, mutta vuosien varrella Gore-Texin ominaisuudet saattavat säilyä pidempään, jos Gore-Texin kangasta vain huolletaan säännöllisesti.

Viimeisenä, takin vesipilariarvo ei välttämättä tarkoita, kuinka hyvin se toimii huonolla säällä, koska itse takin rakenne on erittäin tärkeä.

Vaikka tällaisia korkeita vesipilariarvoja pidetään usein tärkeänä, niin kuoritakki, jolla ei ole vedenpitäviä saumoja ja vetoketjuja, saattaa päästää veden osittain läpi. Täysin vedenpitävät suljetut tai teipatut saumat ja vetoketjut ovat parhaat vaihtoehdot, jos haluat olla varma että pysyt kuivana vaikka kaatosateella.

2-kerros, 2,5 kerros vai 3-kerros?

Patagonian kuoritakkeja on 2-, 2,5 sekä 3-kerroksisena. Kerroksia ei ole mahdollista nähdä silmällä, vaan eri kerrokset on laminoitu yhteen, jotta saavutetaan parempia vedenpitävyys- sekä hengittävyysominaisuuksia takille.

2-kerroksiset-kankaat ovat täysin veden- ja tuulenpitäviä. Käytännössä kerrosmateriaalit on tehty vedenpitävästä kalvosta ja vettä hylkivästä kuoresta. 2-kerros takeissa kalvo on hengittävä ja siinä on myös kosteutta siirtävä vuoraus, joka auttaa vähentämään kosteuden tuntua takin sisällä ja helpottamalla kosteuden pääsyä pois takista. Nämä kankaat tarjoavat mukavuutta ihon vieressä ja ovat erittäin mukavia sekä melko lämpimiä.

2,5-kerroksiset-kankaat - kevyin kolmesta vaihtoehdosta, nämä kankaat ovat myös vedenpitäviä, tuulenpitäviä ja hengittäviä. Ne on tehty käytännöllisiksi, ja ne ovat pakattavia ja sopivia mukanasi mistä tahansa. Kalvojen laminoinnissa mukana on painettu kuvio, joka suojaa vedenpitävää kalvoa ja auttaa jakamaan kosteutta pintajännityksen vähentämiseksi ja veden läpäisyn vähentämiseksi.

3-kerroksiset-kankaat - nämä ovat erittäin kestäviä, täysin tuulenpitäviä, vedenpitäviä ja hengittäviä.  Lisäksi 3-kerroksisessa rakenteessa käytetään laminoitua ruudukkoa, joka auttaa hajottamaan vesihöyryn muodostumisen vähentämällä kuivumisaikaa ja minimoimalla veden ulkopuolisen vuotamisriskin. Lisäksi 3-kerros takeissa on hyvä hankautumisen estokyky maksimoimalla kuitenkin kankaan kestävyys ja repäisykestävyys.

Kolme Patagonian erinomaista kuoritakkia pähkinänkuoressa

Seuraavassa käymme läpi kolmen eri Patagonian kuoritakin eri ominaisuudet Patagonia Calcite, Patagonia Rainshadow sekä Patagonia Torrentshell.

Patagonia Calcite Kuoritakki

Patagonia Calcite Jacket

Calcite kuoritakki on kevyt, mutta kestävä neljän vuodenajan kuoritakki ja se on valmistettu 100% kierrätetystä polyesterista. 

Patagonian suosituin kuoritakki, jossa hinta-laatusuhde on kohdallaan ja yhteen takkiin on saatu mahtumaan paljon ominaisuuksia. Takin materiaali on erityisen miellyttävä iholle kiitos 2.5-kerros vedenkestävän/hengittävän GORE-TEX Paclite® Plus materiaalin. Takki erottautuu erityisesti monissa mahdollisuuksissa säätää huppua, helmaa sekä hihansuita aina kuhunkun aktiviteettiin sopivaksi.

Patagonia Calcite takin pääominaisuudet:

 • 2.5 L GORE-TEX Paclite® Plus kalvo
 • Kypärän päälle mahtuva, helposti säädettävä huppu
 • Vedenpitävät vetoketjut, sekä isot hengitysaukot kainaloissa
 • 75-denierin 100% kierrätettyä polyesteria
 • Fair Trade Certified™ eettisesti valmistettu
 • Tärkeimmät erottavuustekijät verrattuna Rainshadow ja Torrentshell malleihin: GORE-TEX kalvo, säädettävä kypärähuppu, vedenkestävät vetoketjut (löytyy myös Rainshadow-takista), kierrätetty polyesteri-kangas
 • Hinta : 270 €

Meidän arvio:

Yksi parhaista kuoritakeista hinta-laatu suhteeltaan monipuoliseen liikkumiseen ulkona. Sopii rankkaakin lasketteluun, ulkoiluun sekä vaeltamiseen. Suosittelemme kiinnittämään huomiota Gore-Tex pinnan huoltoon, jotta takki kestää pitkään tulevaisuuteen.

Patagonia Rainshadow Kuoritakki

Patagonia Rainshadow jacket

Rainshadow takki on hyvän hinta-laatusuhteen omaava 3 kerros kuoritakki, joka soveltuu moniin ulkoilulajeihin ja se on valmistettu 100% kierrätetystä nylonista.

Tämä takki on todellinen jokapaikan höylä erityisesti ulkoilijoille, jotka arvostavat takissa keveyttä ja liikkuvuutta. Mukavan joustava materiaali valmistetaan 30-denierin 100% kierrätetystä nylonista, joka on peräisin kierrätetystä ECONYL® muovijätteestä. 3-kerros H2No™ Performance Standard kalvo tekee takista täysin veden- ja tuulenpitävän sekä hengittävän.

Patagonia Rainshadow takin pääominaisuudet:

 • 3-kerros H2No™ Performance Standard kalvo
 • Säädettävä huppu
 • Vedenkestävät vetoketjut, sekä hengitysaukot kainaloissa
 • Pakkautuu takin omaan etutaskuun 
 • 30 denierin 100% kierrätettyä nylonia
 • Fair Trade Certified™ eettisesti valmistettu
 • bluesign® sertifioitu kangas
 • Hinta 230€
 • Tärkeimmät erottavuustekijät verrattuna Torrentshell takkiin: kevyempi 30-denierin kangas, vedenkestävät vetoketjut, etutasku

Meidän arvio:

Verrattuna Torrentshelliin takki on lähes identtinen, mutta vedenkestävät vetoketjut sekä hieman kevyempi ja tiheämpi kangas tekee tästä hieman hengittävämmän ja teknisemmän vaihtoehdon. 

Patagonia Torrentshell 3L Kuoritakki

Patagonia Torrentshell jacket

Yksinkertaisen toimiva kuori takki ilman ylimääräisiä kommervenkkejä. Torrentshell on alimman hintapisteen 3-kerros kuoritakki moneen käyttöön.

Kuoritakki on hyvä olla aina mukana ulkona ollessa, sillä ikinä ei tiedä, milloin sadekuuro tai äkillinen kova tuuli yllättää. Tähän käyttöön Torrentshell on loistava vaihtoehto. Takin materiaali valmistetaan 50-denierin 100% kierrätetystä nylonista, joka on peräisin kierrätetystä ECONYL® muovijätteestä. 3-kerros H2No™ Performance Standard kalvo tekee takista täysin veden- ja tuulenpitävän sekä hengittävän.

Patagonia Torrentshell takin pääominaisuudet:

 • 3-kerros H2No™ Performance Standard kalvo
 • Säädettävä huppu
 • Suojatut vetoketjut, sekä hengitysaukot kainaloissa
 • Pakkautuu takin omaan etutaskuun 
 • 50 denierin 100% kierrätettyä nylonia
 • Fair Trade Certified™ eettisesti valmistettu
 • bluesign® sertifioitu kangas
 • Hinta 170€

Meidän arvio:

Hinta-laatu suhteeltaan ylivoimainen kuoritakki. Tässä Patagonian Torrentshell - takkimallissa parannettiin vuonna 2020 materiaalin lisäksi ominaisuuksia, mitä harvemmin tämän hinta-luokan takista löytyy. Laadukas tuote monipuoliseen ulkoiluun. Kaatosateessa vetoketjuista voi tulla vesi läpi, joten pidempi aikaisille vaelluksille suosittelemme ennemmin takkeja  joissa on vedenkestävät vetoketjut. 

Yhteenveto:

 Patagonia Calcite Takki Patagonia Rainshadow Takki Patagonia Torrentshell 3L Takki
Kerrokset 2.5L 3L 3L
Materiaali
GORE-TEX Paclite® Plus
H2No™ Performance Standard
H2No™ Performance Standard
Vetoketjut Vedenpitävät 
Vedenpitävät
Suojatut (Storm Flap)
Materiaali 100% kierrätetty polyesteri
30 denierin 100%
kierrätetty nylon
50 denierin 100%
kierrätetty nylon
Vesipilariarvo materiaalille uutena >28,000 MM 20,000 MM
20,000 MM
Vastuullisuus
Fair Trade Certified™
Fair Trade Certified™
bluesign®
sertifioitu kangas
Fair Trade Certified™
bluesign® 
sertifioitu kangas
Hinta 270€ 230€ 170€

 

Katso kaikki Weekendbeen valikoimassa olevat kuoritakit

 


Lisää kommentti

Huomaathan ystävällisesti, että kommentit hyväksytään ennen julkaisemista


Katso myös Bee Good Blogi

Pakuelämä - nämä 5 asiaa yllättivät
Pakuelämä - nämä 5 asiaa yllättivät

08 heinäkuu, 2021 2 min lukuaika

Haaveiletko pakuilusta elämäntyylinä tai pidemmästä reissusta pakulla? Weekendbeen TestBeet Hanna ja Tim olivat muutama vuosi sitten jännittävän elämäntilanteen äärellä: edessä oli muutto pakuun määrittelemättömäksi ajanjaksoksi.

Nyt kun pakuelmää on takana muutama vuosi, pystyy Hanna jo toteamaan, että positiivisia yllätyksiä on tullut huomattavasti negatiivisia enemmän.

Tässä blogipostauksessa Hanna listaa vinkkejä pakuilun aloittamiseen ja muutamia heitä yllättäneitä seikkoja uudessa elämäntyylissä!

Lue lisää
Samulin tarina Everesting-haasteesta
Samulin tarina Everesting-haasteesta

08 kesäkuu, 2021 5 min lukuaika

Weekendbeen TestBee Samuli suoritti ystävänsä Akin kanssa Everesting-haasteen huhtikuussa Pyhätunturilla. Everesting tunnetaan vaikeimpana kiipeilyhaasteena maailmassa.

Alkuun homman helppous nauratti, mutta mitkä olivat Samulin ja Akin tunnelmat 22,5 tuntia kestäneen 8848 nousumetrin jälkeen?

Lue Samulin tarina Everesting-haasteesta >

Lue lisää
TOP 7 ekologiset ja eettiset biker shortsit vertailussa
TOP 7 ekologiset ja eettiset biker shortsit vertailussa

04 kesäkuu, 2021 4 min lukuaika

Kesän ehdoton hitti, bike shortsit tai biker shortsit eli pyöräilyshortsit, sopivat kaikkeen muuhunkin kuin pyöräilyyn!

Weekendbeen TestBeet Anna ja Ida kokeilivat 7 eri mallia ja kertovat, miten nämä ekologiset ja eettiset bikerit eroavat toisistaan, sekä mitä mallia he suosittelevat eri käyttötarpeisiin.

Lue vertailuartikkeli suosituimmista, vastuullisesti valmistetuista biker shortseistamme ja löydä paras malli itsellesi.

Lue lisää