0

Ostoskorisi on tyhjä

24 maaliskuu, 2020 4 min lukuaika

Miten Patagonian kuoritakit eroavat toisistaan?

Patagonia on monien suosikkiulkoiluvaatemerkki, sillä sen vastuullisesti valmistetut ulkoilu- ja urheiluvaatteet ovat tehty kestämään mihin tahansa päädymmekään seikkailemaan. Patagonian on perustanut Yvon Chouinard vuonna 1973 ja yritys keskittyy valmistamaan tuotteita lajeihin, joissa ei käytetä moottoriajoneuvoja kuten kiipeilyyn, surffiin, lasketteluun, lumilautailuun, kalastukseen ja polkujuoksuun.

Patagonian kuoritakit ovat kulttimaineessa, sillä niiden kestävyys ja monikäyttöisyys sekä vastuullinen valmistustapa ovat vertaansa vailla. Kaikki Patagonian kuoritakit on esimerkiksi valmistettu 100% kierrätetyistä materiaaleista ja ovat myös Fair Trade Certified™ -ommeltuja.

Moni kuitenkin pohtii, mikä Patagonian kuoritakeista olisi paras juuri omaan käyttöön, joten teimme kattavan vertailun suosituimmista kuoritakkimalleista.

Katso kaikki Patagonian kuoritakit Weekendbeen valikoimassa.

Materiaalit

Patagonian kuoritakit valmistetaan käytännössä kahdesta eri materiaalista. Patagonian omasta H2No™-kalvosta sekä GORE-TEX® kalvoista. 

Pelkästään vedenpitävyyden perusteella H2No-kankaat ovat alueella 10 000 - 20 000 mm, jota pidetään erittäin vedenpitävänä, koska vaadittava minimimäärä on vähintään 1.000 mm. Mitä korkeampi, sitä parempi tietenkin. Patagonia testaa kaikki kankaansa ns. Killer Wash-testissä, jossa pyritään simuloimaan kulutusta usean vuoden päähän. Tämän testin jälkeen kaikki käytetettävät kankaat tulee läpäistä 10.000 mm pilariarvon. Ohessa voit katsoa videon testauksesta.

 

Gore-Texin vesipylväsarvot alkavat luokasta 28.000 mm ja nousevat siitä ylöspäin, mikä tekee siitä huomattavasti vedenkestävämmän kuin H2No, eikä se ole yllättävää, koska tuskin mikään muu kangasteknologia voittaa tässä suhteessa Gore-Texin.

On kuitenkin huomattava, että Gore-Texilla, kuten H2No-kankaalla, on ulkokerroksen DWR-pinnoite (Vedenkestävä-pinnoite), joka huononee ajan myötä.

Voidaankin sanoa, että vedenkestävyys-ominaisuudet ovat normaaliin käyttöön täysin riittävällä tasolla kummallakin kankaalla, mutta vuosien varrella Gore-Texin ominaisuudet saattavat säilyä pidempään, jos Gore-Texin kangasta vain huolletaan säännöllisesti.

Viimeisenä, takin vesipilariarvo ei välttämättä tarkoita, kuinka hyvin se toimii huonolla säällä, koska itse takin rakenne on erittäin tärkeä.

Vaikka tällaisia korkeita vesipilariarvoja pidetään usein tärkeänä, niin kuoritakki, jolla ei ole vedenpitäviä saumoja ja vetoketjuja, saattaa päästää veden osittain läpi. Täysin vedenpitävät suljetut tai teipatut saumat ja vetoketjut ovat parhaat vaihtoehdot, jos haluat olla varma että pysyt kuivana vaikka kaatosateella.

2-kerros, 2,5 kerros vai 3-kerros?

Patagonian kuoritakkeja on 2-, 2,5 sekä 3-kerroksisena. Kerroksia ei ole mahdollista nähdä silmällä, vaan eri kerrokset on laminoitu yhteen, jotta saavutetaan parempia vedenpitävyys- sekä hengittävyysominaisuuksia takille.

2-kerroksiset-kankaat ovat täysin veden- ja tuulenpitäviä. Käytännössä kerrosmateriaalit on tehty vedenpitävästä kalvosta ja vettä hylkivästä kuoresta. 2-kerros takeissa kalvo on hengittävä ja siinä on myös kosteutta siirtävä vuoraus, joka auttaa vähentämään kosteuden tuntua takin sisällä ja helpottamalla kosteuden pääsyä pois takista. Nämä kankaat tarjoavat mukavuutta ihon vieressä ja ovat erittäin mukavia sekä melko lämpimiä.

2,5-kerroksiset-kankaat - kevyin kolmesta vaihtoehdosta, nämä kankaat ovat myös vedenpitäviä, tuulenpitäviä ja hengittäviä. Ne on tehty käytännöllisiksi, ja ne ovat pakattavia ja sopivia mukanasi mistä tahansa. Kalvojen laminoinnissa mukana on painettu kuvio, joka suojaa vedenpitävää kalvoa ja auttaa jakamaan kosteutta pintajännityksen vähentämiseksi ja veden läpäisyn vähentämiseksi.

3-kerroksiset-kankaat - nämä ovat erittäin kestäviä, täysin tuulenpitäviä, vedenpitäviä ja hengittäviä.  Lisäksi 3-kerroksisessa rakenteessa käytetään laminoitua ruudukkoa, joka auttaa hajottamaan vesihöyryn muodostumisen vähentämällä kuivumisaikaa ja minimoimalla veden ulkopuolisen vuotamisriskin. Lisäksi 3-kerros takeissa on hyvä hankautumisen estokyky maksimoimalla kuitenkin kankaan kestävyys ja repäisykestävyys.

Kolme Patagonian erinomaista kuoritakkia pähkinänkuoressa

Seuraavassa käymme läpi kolmen eri Patagonian kuoritakin eri ominaisuudet Patagonia Calcite, Patagonia Rainshadow sekä Patagonia Torrentshell.

Patagonia Calcite Kuoritakki

Patagonia Calcite Jacket

Calcite kuoritakki on kevyt, mutta kestävä neljän vuodenajan kuoritakki ja se on valmistettu 100% kierrätetystä polyesterista. 

Patagonian suosituin kuoritakki, jossa hinta-laatusuhde on kohdallaan ja yhteen takkiin on saatu mahtumaan paljon ominaisuuksia. Takin materiaali on erityisen miellyttävä iholle kiitos 2.5-kerros vedenkestävän/hengittävän GORE-TEX Paclite® Plus materiaalin. Takki erottautuu erityisesti monissa mahdollisuuksissa säätää huppua, helmaa sekä hihansuita aina kuhunkun aktiviteettiin sopivaksi.

Patagonia Calcite takin pääominaisuudet:

 • 2.5 L GORE-TEX Paclite® Plus kalvo
 • Kypärän päälle mahtuva, helposti säädettävä huppu
 • Vedenpitävät vetoketjut, sekä isot hengitysaukot kainaloissa
 • 75-denierin 100% kierrätettyä polyesteria
 • Fair Trade Certified™ eettisesti valmistettu
 • Tärkeimmät erottavuustekijät verrattuna Rainshadow ja Torrentshell malleihin: GORE-TEX kalvo, säädettävä kypärähuppu, vedenkestävät vetoketjut (löytyy myös Rainshadow-takista), kierrätetty polyesteri-kangas
 • Hinta : 270 €

Meidän arvio:

Yksi parhaista kuoritakeista hinta-laatu suhteeltaan monipuoliseen liikkumiseen ulkona. Sopii rankkaakin lasketteluun, ulkoiluun sekä vaeltamiseen. Suosittelemme kiinnittämään huomiota Gore-Tex pinnan huoltoon, jotta takki kestää pitkään tulevaisuuteen.

Patagonia Rainshadow Kuoritakki

Patagonia Rainshadow jacket

Rainshadow takki on hyvän hinta-laatusuhteen omaava 3 kerros kuoritakki, joka soveltuu moniin ulkoilulajeihin ja se on valmistettu 100% kierrätetystä nylonista.

Tämä takki on todellinen jokapaikan höylä erityisesti ulkoilijoille, jotka arvostavat takissa keveyttä ja liikkuvuutta. Mukavan joustava materiaali valmistetaan 30-denierin 100% kierrätetystä nylonista, joka on peräisin kierrätetystä ECONYL® muovijätteestä. 3-kerros H2No™ Performance Standard kalvo tekee takista täysin veden- ja tuulenpitävän sekä hengittävän.

Patagonia Rainshadow takin pääominaisuudet:

 • 3-kerros H2No™ Performance Standard kalvo
 • Säädettävä huppu
 • Vedenkestävät vetoketjut, sekä hengitysaukot kainaloissa
 • Pakkautuu takin omaan etutaskuun 
 • 30 denierin 100% kierrätettyä nylonia
 • Fair Trade Certified™ eettisesti valmistettu
 • bluesign® sertifioitu kangas
 • Hinta 200€
 • Tärkeimmät erottavuustekijät verrattuna Torrentshell takkiin: kevyempi 30-denierin kangas, vedenkestävät vetoketjut, etutasku

Meidän arvio:

Verrattuna Torrentshelliin takki on lähes identtinen, mutta vedenkestävät vetoketjut sekä hieman kevyempi ja tiheämpi kangas tekee tästä hieman hengittävämmän ja teknisemmän vaihtoehdon. 

Patagonia Torrentshell 3L Kuoritakki

Patagonia Torrentshell jacket

Yksinkertaisen toimiva kuori takki ilman ylimääräisiä kommervenkkejä. Torrentshell on alimman hintapisteen 3-kerros kuoritakki moneen käyttöön.

Kuoritakki on hyvä olla aina mukana ulkona ollessa, sillä ikinä ei tiedä, milloin sadekuuro tai äkillinen kova tuuli yllättää. Tähän käyttöön Torrentshell on loistava vaihtoehto. Takin materiaali valmistetaan 50-denierin 100% kierrätetystä nylonista, joka on peräisin kierrätetystä ECONYL® muovijätteestä. 3-kerros H2No™ Performance Standard kalvo tekee takista täysin veden- ja tuulenpitävän sekä hengittävän.

Patagonia Torrentshell takin pääominaisuudet:

 • 3-kerros H2No™ Performance Standard kalvo
 • Säädettävä huppu
 • Suojatut vetoketjut, sekä hengitysaukot kainaloissa
 • Pakkautuu takin omaan etutaskuun 
 • 50 denierin 100% kierrätettyä nylonia
 • Fair Trade Certified™ eettisesti valmistettu
 • bluesign® sertifioitu kangas
 • Hinta 150€

Meidän arvio:

Hinta-laatu suhteeltaan ylivoimainen kuoritakki. Tässä Patagonian Torrentshell - takkimallissa parannettiin vuonna 2020 materiaalin lisäksi ominaisuuksia, mitä harvemmin tämän hinta-luokan takista löytyy. Laadukas tuote monipuoliseen ulkoiluun. Kaatosateessa vetoketjuista voi tulla vesi läpi, joten pidempi aikaisille vaelluksille suosittelemme ennemmin takkeja  joissa on vedenkestävät vetoketjut. 

Yhteenveto:

 Patagonia Calcite Takki Patagonia Rainshadow Takki Patagonia Torrentshell 3L Takki
Kerrokset 2.5L 3L 3L
Materiaali
GORE-TEX Paclite® Plus
H2No™ Performance Standard
H2No™ Performance Standard
Vetoketjut Vedenpitävät 
Vedenpitävät
Suojatut (Storm Flap)
Materiaali 100% kierrätetty polyesteri
30 denierin 100%
kierrätetty nylon
50 denierin 100%
kierrätetty nylon
Vesipilariarvo materiaalille uutena >28,000 MM 20,000 MM
20,000 MM
Vastuullisuus
Fair Trade Certified™
Fair Trade Certified™
bluesign®
sertifioitu kangas
Fair Trade Certified™
bluesign® 
sertifioitu kangas
Hinta 270€ 200€ 150€

 

Katso kaikki Weekendbeen valikoimassa olevat kuoritakit

 


Lisää kommentti

Huomaathan ystävällisesti, että kommentit hyväksytään ennen julkaisemista


Katso myös Bee Good Blogi

Miten Samulin ja Akin Everesting-haaste lopulta onnistui?
Miten Samulin ja Akin Everesting-haaste lopulta onnistui?

06 toukokuu, 2021 4 min lukuaika

Kaksi ystävää, 8848 nousumetriä ja 22,5 tuntia. Samuli ja Aki suorittivat huhtikuussa maailmankuulun Everesting-haasteen Pyhätunturilla, jonka Fiia taltioi Weekendbeen kanaviin.

Miten haaste lopulta onnistui? Suosiko sää haasteen suorittajia? Millainen tunnelma vallitsi rinteessä? Mitkä olivat suurimmat haasteet matkan varrella? Pysyivätkö Samuli ja Aki ennalta arvioidussa suoritusajassa? Mitkä olivat tunnelmat 22,5 tuntia kestäneen noususuorituksen jälkeen?

Tässä artikkelissa tunteet vaihtelevat epätoivosta ja huonosta olosta, iloon, nauruun ja onnistumisen tunteeseen. "Ai ettien että, mikä reissu!"

Lue lisää
Jotta talvi tulisi jatkossakin
Jotta talvi tulisi jatkossakin

01 huhtikuu, 2021 3 min lukuaika

Miten seikkailla ja kokea uutta vähäpäästöisemmin, jotta talvi tulisi jatkossakin?

Kulunut talvi on ollut poikkeuksellisen runsasluminen ympäri Suomen. Aurinkoiset keväthanget kimaltavat kirkkaana mielessä, sillä lunta on riittänyt niin laduilla, rinteissä kuin pulkkamäissä usean kuukauden ajan. ⁠

Tämä talvi muistuttakoon meitä siitä, mitä talvet voivat meille parhaimmillaan tarjota ja miksi meidän tulee yhdessä toimia, jotta lumisia talvia tulisi jatkossakin.⁠ 

Lue POWin pitkäaikaisen lähettilään Aino Huotarin vinkit, kuinka me kaikki lumiurheilulajeja rakastavat voimme yhdistää voimamme talvien pelastamiseksi. 

Lue lisää
Samulin ja Akin Everesting-haaste: hiihtävät Pyhätunturin päälle 34 kertaa!
Samulin ja Akin Everesting-haaste: hiihtävät Pyhätunturin päälle 34 kertaa!

22 maaliskuu, 2021 3 min lukuaika

Samulin, Akin ja Fiian yhteinen Everesting-projekti toteutuu huhtikuun alussa. Samuli ja Aki aikovat hiihtää Pyhätunturin päälle 34 kertaa ja Fiia kuvaa haasteesta mini-dokumentin. ⁠

Tervetuloa seuraamaan kun Aki & Samuli nousevat rinnettä ylös laskettelusukset jalassa tosissaan muttei vakavasti.

Tutustu tiimiin! >>>

Lue lisää