0

Ostoskorisi on tyhjä

08 kesäkuu, 2019 3 min lukuaika

Muovijäte uhkaa maailmamme meriä

Muovi on melkein liiankin tuttu meille. Emme välttämättä aina edes tiedä missä kaikessa muovia käytetään, kuten esimerkiksi elektroniikka, vaatteet ja kosmetiikka. Olemme päivittäin useita kertoja kosketuksissa muovin kanssa, käsitellessämme ostamiamme pakkauksia, pukeutuessamme, peseytyessämme, kantaessamme kaupan muovikassia, ajaessamme autoa ja työskennellessämme tietokoneella. Valitettavasti liian moni joka päiväisessä käytössä oleva muoviesine päätyy roskiin yhden käyttökerran jälkeen. 

Lue myös: Weekendbeen perustajat tekivät karun löydöksen: ”Meren alla se näkyy kaikista konkreettisimmin" (MTV Uutiset)

 

meret muovijäte

 

Joka vuosi yli 8 miljoonaa tonnia muovia päätyy meriin.

Pelkästään muovipullot aiheuttavat tästä 1.5 tonnia. Muovin on haluttu olevan kestävää ja sitä se todella on, valitettavasti myös merissä. Muovipullo voi kellua meressä jopa 450 vuotta ja merien yleisimmän muoviroskan, tupakantumpin, hajoaminen kestää yli viisi vuotta. Varmasti koko maailman tunnetuin muovijätelautta, Tyynenmeren jätepyörre, on kooltaan yli kaksi kertaa Texasin pinta-ala.

Näkyvän muovijätteen lisäksi valtavan ongelman muodostavat meriin päätyvät mikromuovit, jotka ovat niin pieniä muovipartikkeleita ettei ihmissilmä niitä edes havaitse. Suurimpia mikromuovin aiheuttajia ovat autonrenkaat sekä tekokuitutekstiilit kuten fleece, myös hammastahnat ja kuorintavoiteet voivat sisältää muovirakeita.

Tiesitkö, että vaatteiden pesuväliä pidentämällä ja käyttämällä vaatteille sopivaa pesupussia, voit vähentää vaatteiden pesusta aiheutuvaa mikromuovimäärää. Lue lisää vaatteiden ekologisia hoito- ja pesuohjeita sivultamme.

Surullista on, että tämä kaikki on ihmisen aikaansaamaa. Jos jatkamme roskaamista nykytahdilla, merissämme on vuoteen 2050 mennessä enemmän roskaa kuin kaloja. Myös syömämme kalat sisältävät jatkuvasti enemmän muovia, tällä tahdilla jo viiden vuoden päästä kolmasosa kalasaaliin painosta on muovia.

meret muovijäte

Muovi uhkaa koko meren ekosysteemiä, kilpikonnat syövät muovipusseja luullessaan niitä meduusoiksi, muovi päätyy aina planktoneihin asti, merielämiä ja lintuja löytyy jatkuvasti kuolleina vatsa täynnä muovinpalasia. Plymouthin yliopistossa tehdy tutkimuksen mukaan muovi vaikuttaa jopa 700 eläinlajiin ja 100 miljoonaa yksilöä kuolee vuosittain muovijätteen vuoksi.

Pysäytetään negatiivinen vaikutus yhdessä. Meidän kaikkien on tehtävä parempia valintoja, jotta myös tulevat sukupolvet saavat nauttia meristä.

 

Vaatebrändien missiona pelastaa meret

Kuten moni jo tietääkin, yksi brändeistämme, United by Blue, tekee jatkuvasti konkreettista työtä merien suojelemiseksi. He järjestävät säännöllisesti tapahtumia, joissa kerätään muovijätteitä meristä ja merien rannoilta. 

meret muovijäte

Jokaisesta myydystä United by Bluen tuotteesta he poistavat yhden paunan (n. 450 gr) muoviroskaa meristä ja vesistöistä. Tällaisilla konkreettisilla teoilla on mahdollista vielä vaikuttaa tulevaan. 

 

joogatrikoot muovipulloista

Lisäksi vastuulliset brändit kuten Picture Organic, Girlfriend Collective ja Patagonia valmistavat takkeja, huppareita, joogatrikoita ja reppuja muovipulloista peräisin olevasta, kierrätetystä polyesteristä. Vaatebrändi, Patagonia kampanjoi myös voimakkaasti merien öljynporausta vastaan ja tukee monia merien suojeluhankkeita ympäri maailmaa. 

Tiesitkö, että esimerkiksi yhden takin valmistusta varten kierrätetään noin 50 muovipulloa?!

Kiitos näille brändeille erittäin tärkeästä työstä.

metallinen juomapullo

Mitä sinä voit tehdä auttaaksesi?

Olemme keränneet muutamia helppoja keinoja, joita noudattamalla jokainen ihminen voi vaikuttaa ja vähentää muoviroskan määrää merissä. Jokainen yksilö on osa isompaa kokonaisuutta ja yhdessä vaikutus on merkittävä.

1. Stop kertakäytölle

Käytä omaa kauppakassia, kaupan halpojen muovikassien sijaan. Jokainen kaupasta ostettu hedelmälajike ei tarvitse omaa muovipussia. Ota töihin mukaan oma kahvikuppi ja jätä kertakäyttöinen ostamatta. Virvokkeet maistuvat yhtä hyviltä myös ilman pilliä. Osta itsellesi pitkäikäinen vesipullo ja jätä muovipullot kaupan hyllylle. Jäätelö kuuluu tuuttiin, ei muovikulhoon, muovilusikan kanssa. 

2. Osta vähemmän ja osta viisaasti

Valitse vaatteet ja muut käyttämäsi tuotteet viisaasti ja kiinnitä huomiota materiaaleihin ja valmistusprosessiin. Suosi kierrätettyjä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja. Tarkista kaikista ostamistasi tuotteista tuoteseloste, vältä näin mikromuoveja. Mieti tarvitsetko ostamaasi tavaraa todella vai olisiko kyse vain halusta.

3. Kierrätä kaikki

Lähes kaiken voi nykyään kierrättää. Omat kierrätyspisteet löytyvät niin muoville, pahville, paperille, lasille, metallille kuin biojätteelle. Ongelmajätteet saa hävitettyä ympäristöystävällisesti kaatopaikkojen keräyspisteissä. Jos näet maassa roskan kerää se pois.

4. Tue yhdistyksiä ja yrityksiä, jotka suojelevat meriä

Osta tuotteesi yrityksiltä, jotka toimivat vastuullisesti, kuten United bu Blue. Lahjoita yhdistyksille, jotka tekevät arvokasta työtä merien siivoamiseksi ja suojelemiseksi. Osallistu myös itse yhdistysten järjestämiin merien siivous kampanjoihin.

Lue lisää Baltic Sea Action Groupin Itämeri-työstä.

 

Itämeren suojelu

 

Jokainen meistä ymmärtää tilanteen olevan erittäin huolestuttava ja jokainen meistä voi tehdä parempia valintoja.  Ensi kerralla kun olet ostamassa muovia sisältävän tuotteen, pysähdy ja kysy itseltäsi kysymys:

"Tarvitsenko tämän todella? Jos tarvitsen onko olemassa parempi vaihtoehto? 

Weekendee lahjoittaa jokaisesta Weekendbeen Itämeri-malliston tuotteesta 5 euroa Baltic Sea Action Groupin Itämeri-työhön. Kerätyt varat käytetään Itämeren rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi erityisesti ravinteiden kierrätyksen ja kestävää ruokaketjua edistävien toimien kautta. 

Kiinnostuitko vastuullisuudesta? Liity uutiskirjeemme tilaajaksi niin saat tietoa uusista blogipostauksista sekä 10 % alennuksen ensimmäisestä ostoksestasi. 

 


Lisää kommentti

Huomaathan ystävällisesti, että kommentit hyväksytään ennen julkaisemista


Katso myös Bee Good Blogi

Miten Samulin ja Akin Everesting-haaste lopulta onnistui?
Miten Samulin ja Akin Everesting-haaste lopulta onnistui?

06 toukokuu, 2021 4 min lukuaika

Kaksi ystävää, 8848 nousumetriä ja 22,5 tuntia. Samuli ja Aki suorittivat huhtikuussa maailmankuulun Everesting-haasteen Pyhätunturilla, jonka Fiia taltioi Weekendbeen kanaviin.

Miten haaste lopulta onnistui? Suosiko sää haasteen suorittajia? Millainen tunnelma vallitsi rinteessä? Mitkä olivat suurimmat haasteet matkan varrella? Pysyivätkö Samuli ja Aki ennalta arvioidussa suoritusajassa? Mitkä olivat tunnelmat 22,5 tuntia kestäneen noususuorituksen jälkeen?

Tässä artikkelissa tunteet vaihtelevat epätoivosta ja huonosta olosta, iloon, nauruun ja onnistumisen tunteeseen. "Ai ettien että, mikä reissu!"

Lue lisää
Jotta talvi tulisi jatkossakin
Jotta talvi tulisi jatkossakin

01 huhtikuu, 2021 3 min lukuaika

Miten seikkailla ja kokea uutta vähäpäästöisemmin, jotta talvi tulisi jatkossakin?

Kulunut talvi on ollut poikkeuksellisen runsasluminen ympäri Suomen. Aurinkoiset keväthanget kimaltavat kirkkaana mielessä, sillä lunta on riittänyt niin laduilla, rinteissä kuin pulkkamäissä usean kuukauden ajan. ⁠

Tämä talvi muistuttakoon meitä siitä, mitä talvet voivat meille parhaimmillaan tarjota ja miksi meidän tulee yhdessä toimia, jotta lumisia talvia tulisi jatkossakin.⁠ 

Lue POWin pitkäaikaisen lähettilään Aino Huotarin vinkit, kuinka me kaikki lumiurheilulajeja rakastavat voimme yhdistää voimamme talvien pelastamiseksi. 

Lue lisää
Samulin ja Akin Everesting-haaste: hiihtävät Pyhätunturin päälle 34 kertaa!
Samulin ja Akin Everesting-haaste: hiihtävät Pyhätunturin päälle 34 kertaa!

22 maaliskuu, 2021 3 min lukuaika

Samulin, Akin ja Fiian yhteinen Everesting-projekti toteutuu huhtikuun alussa. Samuli ja Aki aikovat hiihtää Pyhätunturin päälle 34 kertaa ja Fiia kuvaa haasteesta mini-dokumentin. ⁠

Tervetuloa seuraamaan kun Aki & Samuli nousevat rinnettä ylös laskettelusukset jalassa tosissaan muttei vakavasti.

Tutustu tiimiin! >>>

Lue lisää