0

Ostoskorisi on tyhjä

11 kesäkuu, 2020 3 min lukuaika

MIKSI PUHUMME MEHILÄISISTÄ?

Mehiläiset ovat tärkeä osa Weekendbeen tarinaa. Halusimme ottaa mehiläiset osaksi Weekendbeetä, sillä ilman mehiläisiä meillä ei olisi ruokaa, mitä syödä. Yli kaksi kolmasosaa ravinnonsaannillemme olennaisista kasveista tarvitsee mehiläisten toimittamaa pölytysprosessia kasvaakseen. Me tarvitsemme mehiläisiä, ja mehiläiset tarvitsevat tiedostavia ihmisiä - viisaita sekä valveutuneita kuluttajia.

Mukana mehiläistietoutta on kanssamme levittämässä Elisa Nordman, joka harrastaa mehiläisten tarhausta kesämokillään Helsingin kupeessa. Elisan mehiläisharrastusta voi seurata WeekendBeeTV:n muodossa Weekendbeen Instagram sekä Facebook-kanavilla, jossa Elisa jakaa videoitaan mehiläisharrastuksestaan sekä kuulumisia Weekendbeen mehiläispesältä. Kysyimme valloittavalta Elisalta hieman lisätietoja, mitä kaikkea mehiläisharrastukseen liittyy ja miten hän alunperin innostui harrastuksesta.

Kuka olet?

Nimeni on Elisa Nordman, ammatiltani olen graafinen suunnittelija ja olen kotoisin Helsingistä. Vapaa-ajallani hakeudun mahdollisimman usein pois kaupungista, sillä rakastan luontoa ja ulkona liikkumista. Viihdyn myös urheilun, valokuvauksen, käsitöiden, kirjojen ja tietysti myös mehiläistarhauksen parissa! 

 

Elisa Nordmann mehiläistarhuri

 

Milloin ja miksi aloitit mehiläistarhuriharrastuksen?

Mehiläisharrastukseni alkoi puolivahingossa Helsingin Senaatintorin Tuomaan joulumarkkinoilta vuonna 2017. Näin siellä mainoksen mehiläistarhurikurssista ja hetken mielijohteesta ilmoittaudun kurssille. Olen luonteeltani todella utelias tietämään asioista ja oppimaan uutta, joten voi sanoa, että alunperin silkkaa uteliaisuuttani päädyin kurssille.

 

Olin toki luontoihmisenä ja maailman menoa seuranneena ollut jo pitkään tietoinen mehiläistarhaukseen liittyvästä suuremmasta kuvasta, joka tietysti kiehtoi. Olen myös lapsesta asti rakastanut hunajaa, joten se toimi yhtenä motivaattorina.
Pohjimmiltaan halusin kuitenkin tietää miten mehiläistarhaus toimii ja mitä se vaatii. Meillä on kesämökki lähellä Helsinkiä ja koska artesaanijutut kiinnostaa niin päätin kurssin päätyttyä hankkia ensimmäisen mehiläispesäni ja testata hommaa käytännössä.

 

Mitä mehiläistarhaus käytännössä pitää sisällään? 

Hunajamehiläiset ovat tuotantoeläimiä, joten vaikka ne ovat pieniä laatikoissa asuvia hyönteisiä, on ne kuitenkin rekisteröitävä Ruokavirastolle, aivan kuten siat, lampaat ja lehmätkin. Käytännössä mehiläisten omistaminen vaatii ensimmäiseksi sopivan paikan, jonne mehiläistarhan voi sijoittaa. Helpointa on, jos itseltä löytyy oma mökkitontti tai iso omakotitalon piha, sillä mehiläispesän sijoittamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Mehiläispesiä on tiettävästi myös kerrostalojen katoilla kaupungeissa, mutta luvat tällaisen paikan saamiseen on tietysti monimutkaisemmat.

 

Mehiläistarhureiden työ alkaa kevättalvella valmistelemalla pesäkalustoa kesäkuntoon. Ammattilaisilla on pesäkalustoa niin paljon, että tämä työ kestää usein läpi talven. Harrastelijatarhuri voi käytännössä unohtaa mehiläiset koko talveksi ja palata pesille lumien sulamisen jälkeen.

 

Elisa Nordmann mehiläistarhuri

 

Itse käyn mehiläispesillä kesäaikaan noin kerran viikossa. Kuitenkin vähintään 9 päivän välein. Kokeneet mehiläistarhurit osaavat usein lukea säätä ja luonnonrytmiä niin hyvin, että voivat ajoittaa pesäkäynnit sen mukaan. Heinäkuun puolivälistä eteenpäin voi normaalisti pitää pidemmän tauon ja antaa mehiläisten kerätä rauhassa hunajaa. Elokuun puolivälissä on hunajankorjuu ja sen jälkeen mehiläisiä tulee syöttää kunnes ne vetäytyvät talven viettoon.

 

Mehiläisten hoitamiseen menee tietysti aikaa, varsinkin silloin jos pesä ei toimi kuten pitäisi. Ensimmäisenä vuotena myös rahaa palaa jonkin verran. Itselläni tarhauksen aloittamiseen yhdellä pesällä meni reilusti yli 1000 euroa. Standardihinta mehiläisyhdyskunnalle on n. 300-350€ välissä. Pesäkalustoa ja hoitovälineitä kuten pukuja voi ostaa käytettynä ja saada ne siten halvemmalla.

 

Voiko kuka tahansa ryhtyä mehiläistarhuriksi?

Kuka tahansa kurssin käynyt voi ryhtyä mehiläistarhuriksi! Joitakin käytännön vaatimuksia toki on. Mehiläispesän laatikot ovat täynnä ollessaan yllättävän painavia, joten esimerkiksi selkä ja hartiavaivoista kärsivillä voi olla hankalaa ilman apukäsiä.

 

Mikä on harrastuksessa haastavinta? 

Haastavinta on ehdottomasti se, että vaikka mehiläisyhdyskunta toimii tiettyjen sääntöjen mukaan, on se silti todella monimutkainen! Ikinä ei voi tietää mitä pesässä on tapahtunut edellisen hoitokerran jälkeen. 50 000 mehiläistä saa halutessaan yllättävän paljon aikaan viikossa :)
Elisa Nordmann mehiläistarhuri
 

Paljonko saat hunajaa? 

Se kuinka paljon hunajaa tulee riippuu monesta asiasta. Miten yhdyskunta on selvinnyt edellisestä talvesta. Millainen sää keväällä ja kesällä on ollut. Onko hoitotoimenpiteet osattu tehdä oikeaan aikaan, esimerkiksi mehiläisten parveilua (eli pesästä karkaamista) pystyy estämään, vaikka ne ovatkin vapaita kulkemaan miten lystäävät. Vaikka karannut parvi saataisiinkin takaisin pesään, saattaa parveilu silti johtaa jopa 50% menetykseen hunajasadossa.

Itse sain viime vuonna yhdestä pesästä hieman yli 30 kiloa, joka tämän kesän valossa näyttää todella aloittelijan tuurilta! Tänä vuonna ei välttämättä ole tulossa niin paljon vaikka minulla on nyt kaksi pesää, sillä toinen niistä on todella heikko talven jäljiltä ja toisessa on meneillään jotain muuta outoa mitä en ole vielä saanut täysin selville :)

 

Elisa Nordmann mehiläistarhuri

 

Miksi mehiläisiä pitää suojella?

Mehiläisten (ja muiden pölyttäjien) suojelu on äärimmäisen tärkeää, sillä olemme niistä ravintomme puolesta suurilta osin riippuvaisia. Harrastukseni myötä olen nähnyt käytännössä kuinka herkkä ja mieletön systeemi mehiläisyhdyskunta on – ja kuinka kaikki on yhteydessä kaikkeen.   

 

Iso kiitos Elisalle haastattelusta! Kannattaa seurata mielenkiintoista harrastusta Weekendbeen IGTV-kanavassa.

 

Mehiläisten suojelua ja Weekendbeen tukemaa Melliferopolis-projektia voit tukea myös ostamalla Bee Friendly t-paidan tai kesäkassin
Bee Friendly-tpaita

 Katso myös Bee Good Blogi

Eettiset ja ekologiset vaatteet ja asusteet jokapäiväiseen käyttöön
Eettiset ja ekologiset vaatteet ja asusteet jokapäiväiseen käyttöön

26 marraskuu, 2020 3 min lukuaika

Me Weekendbeellä teemme työn puolestasi ja etsimme valikoimiimme vain vastuullisesti tuotettuja vaatteita, jotka ovat monikäyttöisiä, ajattomia ja laadukkaita. Vaikka olemme erikoistuneet eettisiin ja ekologisiin urheilu- ja ulkoiluvaatteisiin, löydät valikoimastamme myös monikäyttöisiä työ- sekä vapaa-ajan vaatteita

Tämän jutun kuvissa Weekendbeen TestBeet esittelevät suosikki vapaa-ajan vaatteitaan Weekendbeen mallistosta. 

 

Lue lisää
TOP 6 Vastuullisesti tuotetut parhaat ekologiset reput aktiiviseen elämään - ulkoiluun ja kaupungille
TOP 9 Vastuullisesti tuotetut parhaat ekologiset reput

26 marraskuu, 2020 4 min lukuaika

DAY, TRIP vai TRAVEL reppu? Reppuvalintaasi helpottaaksemme, kokosimme ohjeet täydellisen repun etsintään sekä listasimme suosituimmat vastuulliset reppumme ja laukkumme Aevorilta ja Patagonialta.

Valikoimastamme löydät repun läppärille, vaelluksille ja treenivarusteiden kuljettamiseen, olkalaukun sekä trendikkäät vyölaukut!

Katso laaja reppuvalikoimamme >>>

Lue lisää
Eettiset ja ekologiset joogamatot vertailussa
Eettiset ja ekologiset joogamatot vertailussa

26 marraskuu, 2020 3 min lukuaika

Oma joogamatto on kuin pieni saari keskellä muuta hulinaa, se on paikka jossa rauhoittua. Omaan joogamattoon satsaaminen kannattaa myös siksi, että sen puhtaudesta ja hygieenisyydestä on helppo pitää huolta. 

Tässä artikkelissa vertailemme eri eettisiä ja ekologisia joogamattoja sekä joogapyyhkeitä >>>

Lue lisää

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi