0

Ostoskorisi on tyhjä

11 kesäkuu, 2020 3 min lukuaika

1 kommentti

MIKSI PUHUMME MEHILÄISISTÄ?

Mehiläiset ovat tärkeä osa Weekendbeen tarinaa. Halusimme ottaa mehiläiset osaksi Weekendbeetä, sillä ilman mehiläisiä meillä ei olisi ruokaa, mitä syödä. Yli kaksi kolmasosaa ravinnonsaannillemme olennaisista kasveista tarvitsee mehiläisten toimittamaa pölytysprosessia kasvaakseen. Me tarvitsemme mehiläisiä, ja mehiläiset tarvitsevat tiedostavia ihmisiä - viisaita sekä valveutuneita kuluttajia.

Mukana mehiläistietoutta on kanssamme levittämässä Elisa Nordman, joka harrastaa mehiläisten tarhausta kesämokillään Helsingin kupeessa. Elisan mehiläisharrastusta voi seurata WeekendBeeTV:n muodossa Weekendbeen Instagram sekä Facebook-kanavilla, jossa Elisa jakaa videoitaan mehiläisharrastuksestaan sekä kuulumisia Weekendbeen mehiläispesältä. Kysyimme valloittavalta Elisalta hieman lisätietoja, mitä kaikkea mehiläisharrastukseen liittyy ja miten hän alunperin innostui harrastuksesta.

Kuka olet?

Nimeni on Elisa Nordman, ammatiltani olen graafinen suunnittelija ja olen kotoisin Helsingistä. Vapaa-ajallani hakeudun mahdollisimman usein pois kaupungista, sillä rakastan luontoa ja ulkona liikkumista. Viihdyn myös urheilun, valokuvauksen, käsitöiden, kirjojen ja tietysti myös mehiläistarhauksen parissa! 

 

Elisa Nordmann mehiläistarhuri

 

Milloin ja miksi aloitit mehiläistarhuriharrastuksen?

Mehiläisharrastukseni alkoi puolivahingossa Helsingin Senaatintorin Tuomaan joulumarkkinoilta vuonna 2017. Näin siellä mainoksen mehiläistarhurikurssista ja hetken mielijohteesta ilmoittaudun kurssille. Olen luonteeltani todella utelias tietämään asioista ja oppimaan uutta, joten voi sanoa, että alunperin silkkaa uteliaisuuttani päädyin kurssille.

 

Olin toki luontoihmisenä ja maailman menoa seuranneena ollut jo pitkään tietoinen mehiläistarhaukseen liittyvästä suuremmasta kuvasta, joka tietysti kiehtoi. Olen myös lapsesta asti rakastanut hunajaa, joten se toimi yhtenä motivaattorina.
Pohjimmiltaan halusin kuitenkin tietää miten mehiläistarhaus toimii ja mitä se vaatii. Meillä on kesämökki lähellä Helsinkiä ja koska artesaanijutut kiinnostaa niin päätin kurssin päätyttyä hankkia ensimmäisen mehiläispesäni ja testata hommaa käytännössä.

 

Mitä mehiläistarhaus käytännössä pitää sisällään? 

Hunajamehiläiset ovat tuotantoeläimiä, joten vaikka ne ovat pieniä laatikoissa asuvia hyönteisiä, on ne kuitenkin rekisteröitävä Ruokavirastolle, aivan kuten siat, lampaat ja lehmätkin. Käytännössä mehiläisten omistaminen vaatii ensimmäiseksi sopivan paikan, jonne mehiläistarhan voi sijoittaa. Helpointa on, jos itseltä löytyy oma mökkitontti tai iso omakotitalon piha, sillä mehiläispesän sijoittamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Mehiläispesiä on tiettävästi myös kerrostalojen katoilla kaupungeissa, mutta luvat tällaisen paikan saamiseen on tietysti monimutkaisemmat.

 

Mehiläistarhureiden työ alkaa kevättalvella valmistelemalla pesäkalustoa kesäkuntoon. Ammattilaisilla on pesäkalustoa niin paljon, että tämä työ kestää usein läpi talven. Harrastelijatarhuri voi käytännössä unohtaa mehiläiset koko talveksi ja palata pesille lumien sulamisen jälkeen.

 

Elisa Nordmann mehiläistarhuri

 

Itse käyn mehiläispesillä kesäaikaan noin kerran viikossa. Kuitenkin vähintään 9 päivän välein. Kokeneet mehiläistarhurit osaavat usein lukea säätä ja luonnonrytmiä niin hyvin, että voivat ajoittaa pesäkäynnit sen mukaan. Heinäkuun puolivälistä eteenpäin voi normaalisti pitää pidemmän tauon ja antaa mehiläisten kerätä rauhassa hunajaa. Elokuun puolivälissä on hunajankorjuu ja sen jälkeen mehiläisiä tulee syöttää kunnes ne vetäytyvät talven viettoon.

 

Mehiläisten hoitamiseen menee tietysti aikaa, varsinkin silloin jos pesä ei toimi kuten pitäisi. Ensimmäisenä vuotena myös rahaa palaa jonkin verran. Itselläni tarhauksen aloittamiseen yhdellä pesällä meni reilusti yli 1000 euroa. Standardihinta mehiläisyhdyskunnalle on n. 300-350€ välissä. Pesäkalustoa ja hoitovälineitä kuten pukuja voi ostaa käytettynä ja saada ne siten halvemmalla.

 

Voiko kuka tahansa ryhtyä mehiläistarhuriksi?

Kuka tahansa kurssin käynyt voi ryhtyä mehiläistarhuriksi! Joitakin käytännön vaatimuksia toki on. Mehiläispesän laatikot ovat täynnä ollessaan yllättävän painavia, joten esimerkiksi selkä ja hartiavaivoista kärsivillä voi olla hankalaa ilman apukäsiä.

 

Mikä on harrastuksessa haastavinta? 

Haastavinta on ehdottomasti se, että vaikka mehiläisyhdyskunta toimii tiettyjen sääntöjen mukaan, on se silti todella monimutkainen! Ikinä ei voi tietää mitä pesässä on tapahtunut edellisen hoitokerran jälkeen. 50 000 mehiläistä saa halutessaan yllättävän paljon aikaan viikossa :)
Elisa Nordmann mehiläistarhuri
 

Paljonko saat hunajaa? 

Se kuinka paljon hunajaa tulee riippuu monesta asiasta. Miten yhdyskunta on selvinnyt edellisestä talvesta. Millainen sää keväällä ja kesällä on ollut. Onko hoitotoimenpiteet osattu tehdä oikeaan aikaan, esimerkiksi mehiläisten parveilua (eli pesästä karkaamista) pystyy estämään, vaikka ne ovatkin vapaita kulkemaan miten lystäävät. Vaikka karannut parvi saataisiinkin takaisin pesään, saattaa parveilu silti johtaa jopa 50% menetykseen hunajasadossa.

Itse sain viime vuonna yhdestä pesästä hieman yli 30 kiloa, joka tämän kesän valossa näyttää todella aloittelijan tuurilta! Tänä vuonna ei välttämättä ole tulossa niin paljon vaikka minulla on nyt kaksi pesää, sillä toinen niistä on todella heikko talven jäljiltä ja toisessa on meneillään jotain muuta outoa mitä en ole vielä saanut täysin selville :)

 

Elisa Nordmann mehiläistarhuri

 

Miksi mehiläisiä pitää suojella?

Mehiläisten (ja muiden pölyttäjien) suojelu on äärimmäisen tärkeää, sillä olemme niistä ravintomme puolesta suurilta osin riippuvaisia. Harrastukseni myötä olen nähnyt käytännössä kuinka herkkä ja mieletön systeemi mehiläisyhdyskunta on – ja kuinka kaikki on yhteydessä kaikkeen.   

 

Iso kiitos Elisalle haastattelusta! Kannattaa seurata mielenkiintoista harrastusta Weekendbeen IGTV-kanavassa.

 

Mehiläisten suojelua ja Weekendbeen tukemaa Melliferopolis-projektia voit tukea myös ostamalla Bee Friendly t-paidan tai kesäkassin
Bee Friendly-tpaita

 


1 vastaus

ijemejaneeu
ijemejaneeu

10 helmikuu, 2021

http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin 500 Mg Dosage Amoxicillin 500mg Capsules wts.htta.weekendbee.fi.dqq.ai http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Lisää kommentti

Huomaathan ystävällisesti, että kommentit hyväksytään ennen julkaisemista


Katso myös Bee Good Blogi

Henkilökunta suosittelee: Treeni- ja vapaa-ajan vaatteet odottaville äideille
Henkilökunta suosittelee: Treeni- ja vapaa-ajan vaatteet odottaville äideille

28 huhtikuu, 2022 3 min lukuaika

Blogipostaus kuuluu sarjaamme "Henkilökunta suosittelee", jossa Weekendbee-tiimin jäsenet esittelevät omia suosikkituotteitaan.

Tässä postauksessa Weekendbeen toinen perustaja ja markkinoinnista vastaava Aissa kertoo omia suosikkejaan raskaana olevien äitien vastuullisesti valmistetuista treeni- ja vapaa-ajan vaatteista.

Lue lisää
Naisten perustamat vastuulliset urheilu- ja ulkoiluvaatemerkit
Naisten perustamat vastuulliset urheilu- ja ulkoiluvaatemerkit

04 maaliskuu, 2022 4 min lukuaika

Oletko koskaan miettinyt, mitä tarinoita brändiemme takana on? Tällä kertaa, tulevan naistenpäivän kunniaksi, haluamme esitellä sinulle brändimme, jotka ovat naisten perustamia. Jatka lukemista saadaksesi tietää, miten Girlfriend Collective, Népra, Lilja the Label, Kari Traa, Houdini ja Varg saivat alkunsa.
Lue lisää
Miten joogavälineitä käytetään? Esittelyssä TOP5 joogavälineet
Miten joogavälineitä käytetään? Esittelyssä TOP5 joogavälineet

18 tammikuu, 2022 5 min lukuaika

Joogavälineitä voi hyödyntää harjoituksissa lukuisista eri syistä. Niiden avulla voit saada uusia kokemuksia, tunteita ja liikkeitä joogaharjoituksiisi.

Tässä artikkelissa esittelemme TOP5 ekologiset ja eettiset joogavälineet sekä kerromme miten välineitä käytetään osana joogamatkasi jokaista vaihetta kokemustasostasi riippumatta.

Tutustu tärkeimpiin joogavälinäisiin: vyöt, bolsterit, peitot, blokit ja pyyhkeet.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje