15 Maaliskuu, 2019 2 min lukuaika

Mehiläiset ovat Weekendbeelle erityisen läheisiä, siksi myös –bee nimi! Mehiläisten hyvinvointi ja niiden tärkeydestä kertominen kuuluu Weekendbeen missioon, joten lyöttäydyimme yhteistyöhön Sugar Daddiesien Co kanssa, jotta saisimme tätä makeaa sanomaa levitettyä mahdollisimman laajalle. Juttelimme yhden Sugar Daddyn, Ville Rinnan kanssa kukista, mehiläisistä ja hunajasta.

 Mikä on Sugar Daddies Co ja miten päädyitte mehiläistarhureiksi? 

Sugar Daddies Co on neljän kaveruksen perustama innovatiivinen yritys Isostakyröstä - me hifistellään hunajalla ja muilla mehiläisten keräämillä aineksilla, kuten propoliksella ja siitepölyllä. Ajatus mehiläistarhaamisesta sai alkunsa karkkilakosta ja surffivahan tekemisestä.

 

Sugar Daddies from Isokyrö

 

Miksi mehiläisiä pitää suojella? Miten jokainen meistä voisi auttaa mehiläisiä?

Mehiläiset mahdollistavat meidän nykyisen ruokavalion! Huolehtivat yli 1/3 käyttämämme ravinnon pölytyksestä. Jokainen voi auttaa istuttamalla oman kasvualueensa paikalliskukkia, sekä huolehtimalla - että ostavat viherkasveja/kukkia joissa ei ole käytetty torjunta-aineita. Omaan metsään tai puutarhaan voi rakentaa villipölyttäjille ”pölyttäjä pönttöjä”.

 

Mitä on Sugar Daddiesien tuottama Naked Honey ”raaka-hunaja”? 

Raakahunaja on Suomessa kielletty nimike. Maailmalla sillä tarkoitetaan lämmittämätöntä ja suodattamatonta. Kuumuus tuhoaa hunajan hyvän mikrobiaktiivisuuden ja suodattaminen kätkee hunajan alkuperän. 

 

Naked honey from Sugar Daddies

 

Millaista hunajaa kannattaisi suosia jos haluaa suojella mehiläisiä?

Suomalaista hunajaa, mieluiten pientä toimijaa - he usein pystyvät purkittamaan hunajan tuoreena. On makuasia pitääkö itsestään kiteytyvästä, vai haluaako sellaista jonka kiderakenne on rikottu vaivaamalla. Me purkitetaan hunaja aluekohtaisesti, vaivaamatta - heti keruun jälkeen. Tällöin purkissa on aluekohtaisesti eri maut, sekä pystyy tuntemaan eri rakenteet. Hunajat nimittäin kiteytyvät eri tavalla niiden alkuperän johdosta - sekä eri kukat ja kasvit maistuvat erilaiselta kun mehiläinen on siitä tehnyt hunajaa :)

 

Sugar Daddiesien uusin tuoteinnovaatio on hunajapohjainen surffivaha. Miten se tehdään ja mitä se pitää sisällään?

Haluttiin lähteä tekemään itse, oman farmimme tuotteista ekologinen talvisurffivaha, koska arktinen lainelautailu ja ulkoilu on niin lähellä sydäntä. Saadakseen aikaan yhden 100gr palikan surffivahaa, tulee mehiläisten kerätä puolikiloa hunajaa! He muuttavat tuon hunajan vahakennoiksi, me kerätään kauden aikana romuvahaa pesistä, sekä hunajan linkoamisen aikana kierrätetään vanhat vahapohjukkeet. Vaha puhdistetaan ja sulatetaan, jonka jälkeen joukkoon sekoitetaan kylmäpuristettua Isokyröläistä hamppuöljyä, sekä kuusen pihkaa. Pihka kerätään eettisesti, haavoja runkoihin tekemättä. "Ripaus sahramia" valmiiseen palikkaan ja a’vot kädessäsi on todella myskisen tuoksuinen ja pitävä talvisurffivaha - jota voit vaikka kriisin tullessa syödä, tai levittää riuttaihottumalle! Kaikki ainesosat ovat nimittäin antiseptisiä.  

  

Arctic surf in Lofoten

 

Mitä muita hunajainnovaatioita teillä on suunnitteilla? 

Meillä on tulossa tänä vuonna ainakin: hunajaa johon on lisätty propolista sekä siitepölyä ja luonnollisesti myös viiksivaha ollaan lanseeramassa Movemberin uudelleen synnyttämiseksi.

Mitä terveisiä haluaisit lähettää mehiläisten ja luonnon tilasta huolestuneille? 

Pitäkää huolta pienimmistä! Sekä istuttakaa kukkia, elkääkä nurmikkoa :) 

 

Kiitos Ville ja Sugar Daddies! Pysy kuulolla, myöhemmin keväällä kerromme Weekendbeen ja Sugar Daddiesin yhteistyökuvioista lisää. 

 Katso myös Bee Good Blogi

Mitä merillemme tapahtuu?
Mitä merillemme tapahtuu?

08 Kesäkuu, 2019 3 min lukuaika

Lue lisää
Weekendbee on ilmastoneutraali verkkokauppa Karbonautin avustuksella
Weekendbee on ilmastoneutraali verkkokauppa Karbonautin avustuksella

31 Toukokuu, 2019 2 min lukuaika

Vastuullisena verkkokauppana Weekendbeen tavoitteena on toimia niin ekologisesti kuin mahdollista. Mutta valitettavasti totuus on, että kaikki yritykset aiheuttavat jonkin verran hiilidioksidipäästöjä, joita ei pystytä välttämään. Tavoitteenamme on jatkuvasti vähentää päästöjämme valitsemalla ympäristöystävällisiä varastointi-, kuljetus-, ja toimintamenetelmiä.

Vuoden aikana kertyneet päästöt, joita emme pysty vähentämään tullaan kompensoimaan yhteistyökumppanimme Karbonautin avustuksella ohjaamalla kompensointiavustus Gold Standard Sertifioituihin ilmastoprojekteihin.

Lue lisää
Tuoreen kyselymme mukaan suomalainen ei piittaa ulkoilu- ja urheiluvaatteiden vastuullisuudesta
Tuoreen kyselymme mukaan suomalainen ei piittaa ulkoilu- ja urheiluvaatteiden vastuullisuudesta

27 Huhtikuu, 2019 2 min lukuaika

Tuoreen kyselymme mukaan suomalaisten enemmistö suhtautuu välinpitämättömästi ulkoilu- ja urheiluvaatteiden vastuullisuuteen, vaikka julkisuudessa on käyty vilkasta keskustelua tekstiiliteollisuuden eettisistä ja ekologisista ongelmista. Erityisen piittaamattomia ovat johtajat ja varakas väestö. Lisäksi moni nuori luulee, että vastuullinen ulkoilu- tai urheiluvaate on ruma. 
Lue lisää

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi