0

Ostoskorisi on tyhjä

01 huhtikuu, 2021 3 min lukuaika

Suuri osa matkustamisen päästöistä syntyy tavastamme liikkua kohteeseen ja takaisin - Vähäpäästöisempi matkanteko on yksi askel polulla talvien pelastamiseen

Blogipostaus on tehty yhteistyössä POW Finlandin kanssa.

Lumen perässä matkustaminen on kuulunut tiiviisti talvilajeja harrastavien elämään ja kulttuuriin. Pitkään runsaslumiset talvet tuntuivat olevan lähes itsestäänselvyys, kuten mahdollisuus matkustaa täydellisten hankien perässä. Todellisuudessa talvet eivät ole olleet enää pitkään aikaan ennallaan.

Ilmaston lämpeneminen alkoi näkyä ja tuntua, ja lopulta jotain liikahti myös talviurheilupiireissä. Vuonna 2007 ammattilumilautailija Jeremy Jones perusti talviurheilijoiden ilmastoliikkeen Protect Our Wintersin Yhdysvalloissa huomattuaan selviä muutoksia lumiolosuhteissa paikoissa, joissa hän oli ammattinsa puolesta käynyt vuosien varrella laskemassa.

Kuvaaja Aino Huotari

Kuva: Aino Huotari

Euroopassa talviurheilukisoja on sittemmin jouduttu yhä useammin järjestämään keinolumen turvin, hiihtokeskusten sesongit ovat yhä epävakaammalla pohjalla eikä kaikkia jäätiköitä saada enää kesäisin avattua laskijoille.

Ajatus laskureissusta houkuttaa varsinkin silloin, kun omasta ikkunasta näkyy mustana kiiltävä asfaltti. Lumen perässä matkustamiseen liittyy kuitenkin katkeransuloinen paradoksi: mitä useammin ja suuremmilla päästöillä harrastamme, sitä epävarmemmilta talviolosuhteet lajiemme kannalta näyttävät.

Toivottomuudesta toimintaan

Ollaksemme osa ratkaisua ongelman sijaan tarvitsemme työkaluja, joiden avulla jokainen voi olla osa tarvittavaa muutosta. POW Finland on rakentanut talven ystäville seitsemästä askeleesta koostuvan polun talvien pelastamiseen. Vastuullisemman kuluttamisen, yksinkertaisemman elämäntavan, opiskelun, poliittisen aktiivisuuden, ilmastoasioissa äänessä olemisen ja ilmastoystävällisen ruokavalion lisäksi polulla kannustetaan suosimaan vähäpäästöisiä liikkumis- ja matkustamistapoja. Kyseessä ei ole mikään pieni tekijä matkamme kannalta, sillä Vastuullisen matkailijan käsikirjassa matkustamisen kohteeseen ja takaisin kerrotaan muodostavan jopa 75% matkan kokonaispäästöistä.

POWin polku talvien pelastamiseen

POWin seitsemän askeleen polku talvien pelastamiseen

Lähimatkailun uusi aikakausi

Leviävä tieto ilmastonmuutoksesta ja viimeistään korona-ajan matkustusrajoitteet ovat lopulta kääntäneet talvilajien harrastajien katseet takaisin lähiseuduille. Se on monella tapaa positiivinen ilmiö, sillä se vähentää matkustettujen kilometrien määrää, mahdollistaa vähäpäästöisemmän maata pitkin matkaamisen ja tukee kotimaisia matkailualan yrityksiä.

Suomessa useat hiihtokeskukset ovat panostaneet rinteissä käytettävän sähkön alkuperään ja moniin muihin ympäristötekoihin vähentääkseen harrastamisen päästöjä. Edelläkävijöitä ovat olleet muun muassa Ruka ja Pyhä. Talven 2015-16 POW Finlandin ja EKOenergian yhteisen kampanjan jälkeen uusiutuvaan sähköön vaihtoivat myös Sappee, Salla, Kokonniemi, Pääskyvuori ja Myllymäki sekä viimeisimpänä Sveitsin hiihtokeskus.

Kotimaisista keskuksista Ruka on kehittänyt myös lumen säilöntää, joka vähentää tarvetta energiaintensiiviselle lumettamiselle ja mahdollistaa asiakkaille pidemmän laskukauden. Vastuullisia vaihtoehtoja tarjoavat yritykset ja kierrätysryhmät ovat tehneet merkittävän osansa laskuvaatteiden ja varusteiden kestävämmän hankinnan eteen.

Moni laskettelukeskus tarjoaa majoitusta kävelymatkan päässä rinteiltä ja skibussit kulkevat majoitusten varsilta rinteisiin. Useisiin keskuksiin pääsee julkisilla kulkuneuvoilla, ja esimerkiksi autojunalla säästää kätevästi niin kuskia kuin ilmastoa. Toisille oma autokyyti on esimerkiksi vammaisuuden takia ymmärrettävästi välttämätön kulkupeli harrastusten kannalta.

Yksityisautoilussa voi onneksi kiinnittää huomiota siihen, kuinka moni kyydissä istuu ja millä energialla auto kohti määränpäätä kulkee. Esimerkiksi Pyhältä löytyy latauspiste sähköautoille, ja Oulun korkeudella voi tankata autoonsa biokaasua vielä viimeisille pohjoisen kilometreille. Hiihtoladuille on tänä talvena päässyt kaupungissakin melkein kotiovelta, toki sijainnista riippuen.

Silloin kun liikkumisen päästöistä ei voi nipistää, kannattaa luovuttamisen sijaan keskittyä vaikka vähäpäästöisempään ruokavalioon tai muun kulutuksen karsimiseen.

Protect Our Winters Finland

Kuva: Aino Huotari

Tulevissa kuntavaaleissa kannattaa myös äänestää ehdokasta, joka aikoo tehdä vaikuttavaa ilmastopolitiikkaa. Äänestämisen lisäksi voi allekirjoittaa kansalaisaloitteita ja osallistua ilmastomarsseihin. Kestävämpien valintojen tekemisestä muille kertominen voi innostaa omaa lähipiiriä valitsemaan samoin - samaistuttavia esikuvia ja roolimalleja ei voi olla liikaa.

Olemmeko sittenkin jo perillä

Luminen lähiluonto mahdollistaa monenlaisen talvesta nauttimisen vähäpäästöisesti lähellä, mutta myös matalammalla budjetilla. Kaupunkien puistot ja pienetkin mäet ovat olleet tänä talvena täynnä lumilinnoja rakentavia lapsia ja pulkkailevia perheitä. Hiihtoladuilla nautiskelee suuria määriä hiihtäjiä eikä pipolätkän pelaajillakaan mene hassummin, kun pelin on voinut järjestää vaikka meren jäällä.

Snow skeittaus eli snedeys on suosiossa ainakin pääkaupunkiseudulla, ja hiihtokeskuksissa on laskijoita jonoiksi asti. Vapaalaskijat koluavat pohjoisen tuntureita kirkkaiden pakkasöiden helliessä luontokuvaajia. Katulaskijoille lumi muuttaa kaupungin kadut ja arkkitehtuurin suureksi leikkipuistoksi.

Kuvaaja Aino Huotari

Kuva: Aino Huotari

Puheissa kuulee kuitenkin jo ihmisten huolen seuraavasta talvesta. Entä jos siitä tuleekin taas pimeä ja lumeton osassa maata? Kyseessä on aito huoli, joka on tunnistettu terveysviranomaistenkin puolesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteaa pimeän kauden pidentymisen ja sateisuuden voivan aiheuttaa muutoksia psyykkisissä sairauksissa. Lumen tuoman valon ja harrastusmahdollisuuksien merkitys on ihmismielelle vertaansa vailla.

Kulttuurimurros kiikarissa

Seuraavien vuosikymmenten aikana lumirajan ennustetaan nousevan vuorilla entisestään, ja Etelä-Suomen lumitilanne näyttää vuosisadan loppua kohden supistuvan lähes olemattomiin. Eikä kyse ole suinkaan ainoastaan luonnon meille tarjoamien mahdollisuuksien kaventumisesta: luonnolla tulisi olla itseisarvo. Arktinen luonnon monimuotoisuus sekä sen hyvinvoinnista täysin riippuvaiset ihmiset elinkeinoineen ja kulttuureineen ovat Suomessa ilmastovaikutusten eturintamassa.

Muuttaakseemme matkustustapoja pysyvämmin tarvitsemme myös mielen ja sosiaalisten ihanteiden murroksen. Kysymys on pitkälti siitä, millaista ja minne suuntautuvaa ulkoilmakulttuuria haluamme jatkossa rakentaa talvilajien yhteisönä? Miten seikkailla ja kokea uutta vähäpäästöisemmin?

Suuri kulttuurinen murros tarvitsee tuekseen joukkoja yksittäisten toimijoiden sijaan sekä tilaa ajatukselle muutoksen positiivisista vaikutuksista. Kyse on ennen kaikkea oikeudenmukaisuudesta. Luomalla kestävämpää talviurheilukulttuuria takaamme mahdollisuudet arvokkaina pitämiimme elämyksiin myös tuleville sukupolville, jotka vasta kokevat lumen taianomaisia ihmeitä ensimmäisiä kertoja.

Kirjoittaja on POWin pitkäaikainen lähettiläs, ympäristökysymyksiin erikoistunut valokuvaaja ja toimittaja Aino Huotari.

Lue lisää aiheesta Protect Our Winters Finlandin blogista.

Talvet ovat myös meille Weekendbeellä erityisen rakkaita.Siksi olemme mukana tukemassa POWin missiota edistää keskustelua ja toimia ilmastonmuutosta vastaan, jotta myös tulevaisuudessa saisimme nauttia lumisista talvista. Haluaisitko sinäkin tukea POWin toimintaa? Lue miksi juuri sinun kannattaisi liittyä POWin jäseneksi.


Lisää kommentti

Huomaathan ystävällisesti, että kommentit hyväksytään ennen julkaisemista


Katso myös Bee Good Blogi

Miten Samulin ja Akin Everesting-haaste lopulta onnistui?
Miten Samulin ja Akin Everesting-haaste lopulta onnistui?

06 toukokuu, 2021 4 min lukuaika

Kaksi ystävää, 8848 nousumetriä ja 22,5 tuntia. Samuli ja Aki suorittivat huhtikuussa maailmankuulun Everesting-haasteen Pyhätunturilla, jonka Fiia taltioi Weekendbeen kanaviin.

Miten haaste lopulta onnistui? Suosiko sää haasteen suorittajia? Millainen tunnelma vallitsi rinteessä? Mitkä olivat suurimmat haasteet matkan varrella? Pysyivätkö Samuli ja Aki ennalta arvioidussa suoritusajassa? Mitkä olivat tunnelmat 22,5 tuntia kestäneen noususuorituksen jälkeen?

Tässä artikkelissa tunteet vaihtelevat epätoivosta ja huonosta olosta, iloon, nauruun ja onnistumisen tunteeseen. "Ai ettien että, mikä reissu!"

Lue lisää
Samulin ja Akin Everesting-haaste: hiihtävät Pyhätunturin päälle 34 kertaa!
Samulin ja Akin Everesting-haaste: hiihtävät Pyhätunturin päälle 34 kertaa!

22 maaliskuu, 2021 3 min lukuaika

Samulin, Akin ja Fiian yhteinen Everesting-projekti toteutuu huhtikuun alussa. Samuli ja Aki aikovat hiihtää Pyhätunturin päälle 34 kertaa ja Fiia kuvaa haasteesta mini-dokumentin. ⁠

Tervetuloa seuraamaan kun Aki & Samuli nousevat rinnettä ylös laskettelusukset jalassa tosissaan muttei vakavasti.

Tutustu tiimiin! >>>

Lue lisää
Weekendbee verkkokaupan vastuullisuusraportti 2020
Weekendbee verkkokaupan vastuullisuusraportti 2020

19 helmikuu, 2021 6 min lukuaika

Weekendbee myy vastuullisesti tuotettuja urheilu- ja ulkoiluvaatteita, mutta miltä näyttää itse Weekendbee-verkkokaupan vastuullisuus? 

On jälleen aika julkistaa vuosittainen vastuullisuusraporttimme, jossa käymme läpi Weekendbee Oy yrityksen vastuullisuutta.

Vuosi 2020 oli Weekendbeen toinen kokonainen toimintavuosi ja koronan vaikutusten takia yritys kävi läpi monenlaisia tapahtumia vuoden aikana. Tutustu raporttiimme!

Lue lisää