0

Ostoskorisi on tyhjä

03 syyskuu, 2021 2 min lukuaika

Monipuolista harjoittelua ja irtautumista arjesta

Polkujuoksu on hauska ja virkistävä laji, jossa ympäröivä luonto motivoi ja kutsuu liikkumaan. Juokseminen luonnon hiljaisuudessa on sekä monipuolista harjoittelua keholle että rentouttavaa tuuletusta mielelle. Lyhyetkin metsälenkit tarjoavat luontoelämyksiä sekä irtautumista arjesta.

Weekendbeen TestBee sekä kokenut ja innokas polkujuoksija Veera kertoo tässä blogipostauksessa, miksi sinunkin kannattaisi suunnata poluille.

Laajan valikoiman polkujuoksuun soveltuvista vaatteista löydät Weekendbeen valikoimista.

Veera Malmivaara

 Veeran merinovillavaatteet ovat Devoldin juoksumallistosta ja juoksukengät Condor 2 Vejalta.

 

1. Polut ovat nurkan takana

Luonto on avoinna 24/7 kaikkina vuodenaikoina ja ajankohtina - eikä maksa mitään. Tarvitset vain säänmukaisen varustuksen sekä polun. Useampi meistä pääsee poluille luontoon lähes ulko-ovelta. Asuinalueiden läheisyydessä olevista metsistä löytyy hyviä polkuverkostoja, jossa polkujuoksun fiilikseen pääsee turvallisesti ilman eksymisen vaaraa.

Polkujuoksussa taidot kehittyvät nopeasti ja varmuus juoksemiseen lisääntyy lenkkien edetessä. Jokainen juoksee oman kunnon ja päivän vireystilan mukaan. Luontokokemukset ovat tärkeä osa polkujuoksua, metsässä juostessa voi hyvillä mielin välillä kävellä, pysähtyä ihastelemaan maisemia tai hengittämään syvään.

Veera Malmivaara

 

2. Luonnonrauha

Poluilla pääsee raittiiseen ulkoilmaan luonnon ympärille, jossa aika on pysähtynyt ja kaupungin ruuhka väistynyt sivuun. Vauhdin ja kilometrien sijaan ahmitaan luontoa ja eletään hetkessä.

Luonnossa aistit herkistyvät, kun arkiset ärsykkeet ovat poissa. Voit kuulla lintujen laulun samalla kun vihreän eri sävyt värittävät näkökenttää. Voit tuntea tuulen ihollasi ja maaston muodot jalkojesi alla. Pääset hengittämään puhdasta ilmaa ja haistamaan metsän tuoksut sekä luonnon vaihtuvat vuodenajat. Luonnossa saa myös omaa rauhaa, sillä poluilla on harvoin ruuhkaa.

Veera Malmivaara

 

3. Polkujuoksun monet hyödyt

Polkujuokseminen on henkisesti ja fyysisesti monipuolista kuntoilua. Luonnossa ja metsässä olemisella on tutkitusti monia positiivisia vaikutuksia. Luonnossa oleminen ja sen näkeminen rauhoittaa ja parantaa keskittymistä. Hyvän olon tunne ja vireys kohoavat sekä ahdistuksen ja vihan tunteet vähenevät.

Polkujuoksu on itsessään kestävyysliikuntaa, jossa sydänlihas ja verenkiertoelimistö vahvistuvat. Koko keho saa kokonaisvaltaista liikettä, kun vaihteleva maasto sekä tekninen alusta pakottavat vauhdin ja askelpituuden muutoksiin. Jokainen juoksuaskel on erilainen, joka aktivoi pienet lihakset suurten tueksi. Pehmeä juoksualusta on myös nivelystävällinen.

Veera Malmivaara

 

4. Monipuolista liikuntaa

Ympäröivä luonto vie polkujuoksijan huomion, kun maisemat vaihtuvat ja vaihteleva maasto pakottaa keskittymään seuraavaan askeleeseen. Reitin profiili, vuodenajat ja maaston muoto värittävät lenkkiä. Maisemat vaihtuvat samalla, kun polut haastavat tasapainoa ja koordinaatiota askeleen mukauduttua juostavaan alustaan. Rauhallisessakin vauhdissa pääsee tuntemaan vauhdin huumaa, kun maisemat vilisevät silmissä.

Luonto toimii loistavana liikuttajana - mitä teknisempi alusta on, sitä enemmän tulee juoksurytmin muutoksia ja sekä nilkan-, että keskivartalon lihakset pääsevät töihin. Huomaamattaan lenkin aikana tekee useamman kyykyn, kun alittaa kaatuneen puun, nostelee polvia ylös tai ponnistaa kohti korkeuksia esteiden tullessa eteen. Välillä tarvitaan myös pientä seikkailumieltä, koska lajin luonteeseen kuuluu, että kengät kastuvat, rapa roiskuu tai juurakossa kompuroidaan. Maastossa juoksemisen rasitus vaihtelee korkeuserojen mukaan, mikä tekee polkujuoksusta mielenkiintoista ja tehokasta kuntoilua - jokainen lenkki on myös vähän erilainen.

Kirjoittaja ja kuvat: Weekendbeen TestBee Veera Malmivaara

Seuraa Veeran positiivisen hengästyttävää menoa urheillen ja luonnossa liikkuen Instagramissa: @veeramalmivaara.

Innostuitko polkujuoksusta? Lue myös seuraavat blogipostaukset: Ekologiset ja eettiset juoksuvaatteet, Polkujuoksijan perusvarusteet ja Polkujuoksun aloituksen ABC.


Lisää kommentti

Huomaathan ystävällisesti, että kommentit hyväksytään ennen julkaisemista


Katso myös Bee Good Blogi

Pakuelämä - nämä 5 asiaa yllättivät
Pakuelämä - nämä 5 asiaa yllättivät

08 heinäkuu, 2021 2 min lukuaika

Haaveiletko pakuilusta elämäntyylinä tai pidemmästä reissusta pakulla? Weekendbeen TestBeet Hanna ja Tim olivat muutama vuosi sitten jännittävän elämäntilanteen äärellä: edessä oli muutto pakuun määrittelemättömäksi ajanjaksoksi.

Nyt kun pakuelmää on takana muutama vuosi, pystyy Hanna jo toteamaan, että positiivisia yllätyksiä on tullut huomattavasti negatiivisia enemmän.

Tässä blogipostauksessa Hanna listaa vinkkejä pakuilun aloittamiseen ja muutamia heitä yllättäneitä seikkoja uudessa elämäntyylissä!

Lue lisää
Samulin tarina Everesting-haasteesta
Samulin tarina Everesting-haasteesta

08 kesäkuu, 2021 5 min lukuaika

Weekendbeen TestBee Samuli suoritti ystävänsä Akin kanssa Everesting-haasteen huhtikuussa Pyhätunturilla. Everesting tunnetaan vaikeimpana kiipeilyhaasteena maailmassa.

Alkuun homman helppous nauratti, mutta mitkä olivat Samulin ja Akin tunnelmat 22,5 tuntia kestäneen 8848 nousumetrin jälkeen?

Lue Samulin tarina Everesting-haasteesta >

Lue lisää
TOP 7 ekologiset ja eettiset biker shortsit vertailussa
TOP 7 ekologiset ja eettiset biker shortsit vertailussa

04 kesäkuu, 2021 4 min lukuaika

Kesän ehdoton hitti, bike shortsit tai biker shortsit eli pyöräilyshortsit, sopivat kaikkeen muuhunkin kuin pyöräilyyn!

Weekendbeen TestBeet Anna ja Ida kokeilivat 7 eri mallia ja kertovat, miten nämä ekologiset ja eettiset bikerit eroavat toisistaan, sekä mitä mallia he suosittelevat eri käyttötarpeisiin.

Lue vertailuartikkeli suosituimmista, vastuullisesti valmistetuista biker shortseistamme ja löydä paras malli itsellesi.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje