0

Ostoskorisi on tyhjä

17 toukokuu, 2019 2 min lukuaika

Weekendbeen tavoitteena on pelastaa mehiläiset! Yksi helpoin tapa, jonka kuka vain voi tehdä, on kasvattaa kukkia pihoilla, parvekkeilla ja terasseilla niin maaseudulla kuin kaupungissa. Tänä kesänä kasvatamme kukkia tukemalla Melliferopolis -projektia. Yksi tämän mielenkiintoisen projektin osa-alueista on nähtävissä Helsingissä Tarja Halosen puistossa, jossa on tehty erityinen kukkakiitorata mehiläisille ja muille pölyttäjille. Taideteoksena esittäytyvään kukkakiitorataan on valittu suomalaisia kukkia ja kasveja, jotka kukkivat aina huhtikuusta syyskuuhun. 

 

Mikä on Melliferopolis? 

Melliferopolis on vuonna 2012 aloitettu taiteellis-tieteellinen projekti, jonka ideana on lisätä ihmisten ja mehiläisten kohtaamisia etenkin kaupunkiympäristöissä sekä lisätä merkittävästi ihmisten tietoisuutta mehiläisistä. Tavoitteena on tuoda mehiläiset takaisin kaupunkikulttuuriin.

 

Kuvat Helsingistä Tarja Halosen puistosta. Kuvaaja: Ulla Taipale

 

Kuka ja mitä?

Melliferopolis on kahden taiteilijan Ulla Taipaleen ja itävaltalaisen Christina Stadlbauerin yhteinen projekti, johon kuuluu paljon erilaista mm. Hexa-Hive -mehiläispesiä, erilaisia tutkimuksia, tiedon jakamista eri keinoin, performansseja, mehiläisille sopivien alueiden lisäämistä kaupunkeihin ja paljon muuta. 

Helsingissä projekti on hyvin näkyvillä Tarja Halosen puistossa, jossa sijaitsee Hexa-Hive Village sekä siihen liittyvä pölyttäjien kukkakiitorata. Projektin tavoitteena onkin tuoda kaupunkiympäristöihin useita mehiläispesiä.

Viimeisten vuosien aikana projekti on levinnyt myös muualle maailmaan.

 

Kuva: Andres Marin Jarque

Lisätietoa projektin verkkosivuilta: www.melliferopolis.net

 

Miksi mehiläisiä pitää suojella?

Mehiläinen on kiehtova ja elintärkeä tärkeä pieni hyönteinen ihmiskunnalle. Sen katoaminen olisi katastrofi, sillä ihmiskunnan ravinnosta yli kolmannes on riippuvaista mehiläisistä. Ruokalautasemme näyttäisi hyvin erilaiselta ilman näitä pieniä ahertajia. Juurikin mehiläispölytyksestä hyötyviä ovat suurin osa hedelmistä, marjat, öljykasvit, kuten auringonkukka, rapsi ja rypsi, puuvilla, sipulit, kurkut, melonit sekä useiden salaattien ja yrttien siementuotanto. Onkin tärkeää muistaa, että mehiläiset tuottavat meille paljon muutakin kuin hunajaa.

Mehiläinen on myös taitava hyönteinen; se osaa mm. viestiä tanssimalla sekä rakentaa heksagonin eli kuusikulmion muotoisia kennoja.

Viime vuosien aikana maailmalta on raportoitu mehiläisyhdyskuntien katoamisista joille kukaan ei tiedä syytä. Kiinassa on jopa alueita, joilta luonnonpölyttäjät ovat kadonneet kokonaan ja kasveja pölytetään käsin ja pensseleillä.

On siis lähes ilmiselvää miksi mehiläisiä on suojeltava ja autettava niitä elämään myös kaupungeissa.

 

Sinäkin voit osallistua tähän tärkeään tehtävään. Lahjoitammme 5 euroa jokaisesta myydystä Bee Friendly hyväntekeväisyystuotteesta Melliferopolis -projektille. Lahjoitetut rahat käytetään Tarja Halosen puiston kukkakiitoradan ja sen pesien ylläpitämiseen ja kunnostukseen.
 


Katso myös Me haluamme suojella mehiläisiä, siksi Weekendbee-nimi

Kasvata kukkia ja osallistu kesäkisaan
Kasvata kukkia ja osallistu kesäkisaan

01 kesäkuu, 2019 1 min lukuaika

Me haluamme haastaa teidät kaikki kasvattamaan kukkia. Pienikin panostus on tärkeä, joten voit kasvattaa kukkia omalla parvekkeella, pihalla, kaupunkien palstaviljelmillä tai anna vaikka pienen osan pihastasi kasvaa luonnonmukaiseksi niityksi. Etenkin kaupunkialueille on tärkeää saada lisää kukkia.

Jotta tehtävä olisi vieläkin houkuttelevampi, päätimme järjestää tämän teeman ympärille kesäkisan, mahtavilla palkinnoilla. Ota haaste vastaan ja voit voittaa 250 euron lahjakortin!

Lue lisää
Meidän yhteinen missio: Pelastetaan mehiläiset
Meidän yhteinen missio: Pelastetaan mehiläiset

01 toukokuu, 2019 1 min lukuaika

Mehiläiset, nuo pienet ja suloiset ovat meille Weekendbeeläisille erityisen tärkeitä. Siksi haluamme vielä entisestään panostaa mehiläisten hyvinvointiin ja lisätä tietoisuutta niiden tärkeydestä. Tehtävää on kuitenkin paljon ja sinä voit auttaa meitä! 
Lue lisää

Tilaa uutiskirje